Najprofitabilnija valuta u svijetu je...

53 pregleda 2 komentar(a)
Rublja, Foto: Shutterstock
Rublja, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 03.05.2015. 08:46h

Ruska rublja je od februara do aprila ove godine skočila 22,3 odsto i tako postala najprofitabilnija valuta u svijetu.

Ruska valuta je brže rasla od cijene nafte za koju je tradicionalno vezana.

"U istom periodu je sjevernomorska nafta tipa "brent" poskupila samo 9,8 odsto, odnosno sa 53 USD na 58,2 dolara", smatra glavni analitičar investicione kompanije UFS, Aleksej Kozlov.

Kako je objasnio Kozlov, rublja raste u velikoj mjeri zahvaljujuci interesu investitora za visoku profitabilnost koju ostvaruju tržišta u razvoju, prenosi Tanjug.

Ranije, u decembru prošle godine, ruska valuta je izgubila vrijednost oko 50 odsto u odnosu na americki dolar i euro.

Stručnjaci međutim navode da u ruskoj ekonomiji i dalje postoje krupni problemi.

Nekadašnji zamjenik direktora Centralne banke Rusije, Konstantin Koriscenko, rekao je da banke nemaju dovoljno kapitala, privredni rast je blizak nuli, dok je tendencija povećanja državnog sektora u ekonomiji i dalje prisutna.

"Sve to zabrinjava i ne uliva optimizam u pogledu buduće vrijednosti nacionalne valute", smatra Koriscenko.

Ako cijena nafte ne skoči, kako je rekao, i ako se ne sačuva odliv kapitala iz Rusije, onda će perspektive kursa rublje u narednoj godini biti daleko manje "ružičaste" nego u ovoj.

Prema mišljenju analitičara investicionog holdinga Finamore, Antona Soroka, ruska valuta u najskorije vrijeme može da zabilježi još veći rast ukoliko skoči cijena nafte i ako se na spoljnopolitičkoj sceni pojave očigledni uslovi za ukidanje sankcija Rusiji.

U pozitivne faktore on ubraja sporazume s pojedinim zemljama Evropske unije (EU), na primer s grčkim premijerom Alexisom Tsiprasom, s kojim se 8. aprila sastao predsednik Rusije Vladimir Putin.

"Situacija u Ukrajini u ovom trenutku, u cjelini gledano, deluje kao stabilna", smatra Soroko.

Bonus video: