Abe izrazio žaljenje zbog smrti Amerikanaca u ratu

Abe je takođe ponovio "duboko žaljenje" Japana zbog njegove militarističke prošlosti u Aziji, ali nije izgovorio riječi izvinjenja zbog ponašanja Japana tokom rata, uključujući to što je japanska carska vojska držala desetine hiljada azijskih žena kao seksualne robove
66 pregleda 0 komentar(a)
Šinzo Ab, Foto: Reuters
Šinzo Ab, Foto: Reuters
Ažurirano: 29.04.2015. 16:55h

Japanski premijer Šinzo Abe izrazio je saučešće za poginule Amerikance u Drugom svjetskom ratu u svom istorijskom obraćanju u američkom Kongresu.

"Dragi prijatelji, u ime Japana i japanskog naroda sa dubokim poštovanjem izražavam vječno žajenje za duše svih Amerikanaca izgubljenih tokom Drugog svjetskog rata", rekao je Abe u govoru na zajedničkoj sednici oba doma američkog Kongresa.

Šinzo Abe je prvi japanski premijer koji se obratio Kongresu. Govor je održan u trenutku kada obje zemlje obilježavaju 70. godišnjicu kraja Drugog svjetskog rata.

Abe je rekao da je posjetio memorijalni centar za Drugi svjetski rat u Vašingtonu gdje je razmišljao o 400.000 Američkih vojnika koji su poginuli sa "dubkim žaljenjem u srcu".

Abe je rekao da šta je učinjeno ne može da se promijeni ali da u ime Japana upućuje svoje "duboko poštovanje i vječno saučešće", za te smrti.

Japanski premijer je takođe ponovio "duboko žaljenje" Japana zbog njegove militarističke prošlosti u Aziji, ali nije izgovorio riječi izvinjenja zbog ponašanja Japana tokom rata, uključujući to što je japanska carska vojska držala desetine hiljada azijskih žena kao seksualne robove.

Južna Koreja i brojni američki poslanici tražili su to izvinjenje ali ga Abe nije dao, čak ni kada je priznao da su akcije Japana dovele do patnji naroda u azijskim zemljama.

"Poslije rata krenuli smo putem jakih osećanja prožetim dubokim žaljenjem u odnosu na rat. Naša djela izazvala su patnje naroda azijskih zemalja", rekao je Abe u svom istorijskom govoru u američkom Kongresu.

"Zadržavam stavove koje su izrazili bivši premijeri s tim u vezi", rekao je Abe.

Među tim stavovima su i "iskrena izvinjenja" koje je uptio japanski premijer 'Tomiči Murajama 1995. godine.

Abe je pozdravio savez koji je izrastao iz pepela užasnog sukoba prije 70 godina kao nešto što će "ojačati miri i bezbjednost u regionu Azije i Pacifika".

Takođe je zatražio podršku za trgovinski sporazum 12 zemalja Pacifika koji je podijelio američki Kongres, navodeći da treba da se zaključi zbog "naše djece i djece naše djece" .

Bonus video: