Baltimor miran po isteku policijskog časa

Demonstranti, koji su prethodno policajce gađali kamenicama i palili automobile, brzo su se rasturili i na ulicama je ostalo samo nekoliko desetina ljudi
0 komentar(a)
Baltimor, SAD, protesti, Foto: Reuters
Baltimor, SAD, protesti, Foto: Reuters
Ažurirano: 29.04.2015. 14:48h

Ulice Baltimora, koje su bile poprište nasilnih masovnih protesta zbog smrti jednog Afroamerikanca u pritvoru, rano jutros su mirne, poslije uvođenja policijskog časa.

Ovu mjeru obezbjeđuje 3.000 pripadnika policije i Nacionalne garde, a u vrijeme njenog završetka, u pet sati ujutro po lokalnom vremenu, nije bilo izvještaja o bili kakvim nemirima.

U toku je jutarnji špic, tipičan za početak radnog dana, i saobraćaj se odvija normalno u većini ulica u centru grada.

Policijski čas, koji je počeo sinoć u deset sati po lokalnom vremenu, nije krenuo baš obećavajuće, s obzirom da je oko 200 demonstranata ignorisalo upozorenja policije i molbe predstavnika lokalnih zajednica da se raziđu.

Neki su bacali flaše sa vodom ili su polijegali na tle. Kordon policije sa štitovima lagano je potiskivao demonstrante, bacajući na njih patrone sa suzavcem i peper sprejem, a demonstranti su grabili patrone sa zemlje i bacali ih nazad na policiju.

Svejedno, ljutita gomila se brzo raspršila, i u roku od nekoliko minuta se svela na samo nekoliko desetina demonstranata.

Ako se izuzme ovaj sukob, utorak je protekao u znaku visokih tenzija i relativnog mira, dan pošto je Baltimor bio zahvaćen pljačkom i paljevinom, neviđenom još od šezdesetosmaških protesta.

Prema navodima policije, 10 ljudi je uhapšeno pošto je policijski čas stupio na snagu. Dvojica su uhapšena zbog pljačke, dvojica zbog kršenja javnog reda i mira a sedmorica zbog kršenja policijskog časa.

Iako je situacija u gradu mirna, a najavljeno je da će danas raditi i škole, ne očekuje se da će stanje vratiti u normalu u skorije vrijeme, s obzirom da će policijski čas važiti i večeras.

Protesti su izbili zbog Fredija Greja, 25-godišnjaka crne boje kože koji je umro u policijskom pritvoru pod misterioznim okolnostima usljed povrede kičme.

Štaviše, večerašnja bejzbol utakmica između Baltimor Oriolsa i Kejmden Jardsa biće održana bez prisustva publike, što se dešava, kako piše Asošiejted pres, vjerovatno prvi put u 145 godina istorije ovog sporta, omiljenog u SAD.

Pogibije nenaoružanih ljudi, naročito afroamerikanaca, u rukama policije i drugih bezbjednosnih službi, postalo je jedno od glavnih pitanja u SAD prošle godine.

Pripadnici lokalnih zajednica procjenjuju da su veliki nemiri u Baltimoru izbili ne samo zbog rasnog pitanja i ponašanja policije, već i zbog visoke stope nezaposlenosti i kriminala, loše stambene situacije građana, škola u očajnom stanju i slabog prosperiteta u centralnim kvartovima Baltimora.

Ovo su problemi čije se rješenje ne očekuje u skorije vrijeme.

Obama: Neredi u Baltimoru dokaz krize u održavanju reda

Američki predsjednik Barak Obama osudio je danas nerede u Baltimoru rekavši da nema opravdanja za nasilje, ali je priznao da odavno postoji kriza u održavanju reda, pogotovu kad je riječ o tretmanu prema Afroamerikancima.

"Vidjeli smo previše primjera interakcije između policajaca i pojedinaca, prije svega Afroamerikanaca, često sriomašnih - na način koji pokreće zabrinjavajuća pitanja", rekao je Obama novinarima u Bijeloj kući, dan nakon što su u Baltimoru izbili žestoki ulični sukobi nakon sahrane Afroamerikanca Fredi Greja (25), koji je preminuo u policijskom pritvoru što je izazvalo talas protesta zbog postupanja policije.

Obama je ukazao da savjest treba da preispitaju i neki policajci, i neke zajednice, kao i cijela zemlja, prenio je AFP.

"Riječ je o krizi koja se polako razvija i koja traje već dugo. To nije ništa novo i ne bi trebalo da se pretvaramo da jeste", istakao je američki predsjednik.

Obama je naglasio da, ako zemlja želi da riješi problem, mora ne samo da investira u obuku policajaca, već i u rano obrazovanje i reformu krivičnog pravosuđa.

"To iziskuje više od tek povremenog novinskog izvještaja ili operativne grupe", zaključio je on.

Bonus video: