Tramp: Saudijska Arabija pouzdan partner iako je princ možda znao za ubistvo Kašogija

Tramp je rekao i da bi bilo "ludo'' otkazati prodaju oružja vrijednu 110 milijardi dolara, kao što su neki u Kongresu predlagali, jer bi ga, u tom slučaju Saudijska Arabija kupila negdje drugdje, prenosi AP, a bila bi ugrođena i stabilnost cijena nafte pošto je Rijad njen glavni svjetski izvoznik
153 pregleda 20 komentar(a)
Donald Tramp, Foto: Reuters
Donald Tramp, Foto: Reuters
Ažurirano: 20.11.2018. 19:32h

Američki predsjednik Donald Tramp nije večeras isključio mogućnost umiješanosti saudijskog prestolonasljednika u ubistvo novinara Džamala Kašogija ali je dodao da to neće uticati na "besprekorne odnose" između SAD i Saudijske Arabije.

"Moguće je da je prestolonasljednik (Muhamed bin Salman) imao saznanja o tom tragičnom događaju, možda jeste a možda i nije", naveo je Tramp u saopštenju.

Američki predsjednik je dodao da se možda nikada neće saznati okolnosti smrti novinara u saudijskom konzulatu u Istanbulu.

"U svakom slučaju, SAD žele da ostanu besprekorni partner Saudijske Arabije", dodao je Tramp navodeći razloge te "strateške alijanse" među kojima su "borba protiv zajedničkog neprijatelja Irana, kao i borba protiv radikalnog islamističkog terorizma".

Tramp je rekao i da bi bilo "ludo'' otkazati prodaju oružja vrijednu 110 milijardi dolara, kao što su neki u Kongresu predlagali, jer bi ga, u tom slučaju Saudijska Arabija kupila negdje drugdje, prenosi AP, a bila bi ugrođena i stabilnost cijena nafte pošto je Rijad njen glavni svjetski izvoznik.

Američki predsjednik je dodao da obavještajne agencije nastavljaju da analiziraju sve informacije o ubistvu Kašogija.

Novinar, kritičar saudijskih vlasti koji je pisao za Vašington post, ubijen je 2. oktobra u saudijskom konzulatu u Istanbulu gdje je otišao po dokumenta potrebna za vjenčanje sa turskom državljankom.

Bonus video: