Trampovog kandidata za vrhovnog sudiju i treća žena optužila za silovanje

Predsjednik SAD je osudio te nove optužbe nazivajući iz "lažnima"
63 pregleda 2 komentar(a)
bret kavano, Foto: Reuters
bret kavano, Foto: Reuters
Ažurirano: 26.09.2018. 19:22h

Kandidat za sudiju američkog Vrhovnog suda Bret Kavano negirao je danas najnovije optužbe za seksualno uznemiravanje koje je protiv njega podnijela Džuli Svetnik.

"Ne poznajem je i to se nikada nije dogodilo", rekao je Kavano u saopštenju, nakon što je Svetnik iznijela nove optužbe.

Ona je danas optužila Kavanoa da je 80-ih godina bio dio grupe mladića koji su je pokušavali napiti i drogirati djevojke kako bi ih seksualno iskoristili.

Svetnik kaže da su je Kavano i drugi grupno silovali na žurci osamdesetih

Tvrdi da je bila na desetak zabava na području Vašingtona između 1981. i 1983. na kojima je bio i Kavano i jedan od njegovih prijatelja, Mark Džadž, kojeg je već optužila jedna žena.

"Više puta na tim zabavama vidjela sam Marka Džadža i Breta Kavanoa kako se opijaju i ponašaju na potpuno neprihvatljiv način, bili su vrlo agresivni prema tim djevojkama, ne prihvaćajući da one mogu reći 'ne'," rekla je ona.

Kazala je kako se sjeća da su mladići čekali u redu ispred soba da na njih dođe red da se "zabave" s djevojkom unutra. Rekla je i da je sama bila žrtva kolektivnog silovanja na jednoj zabavi na kojoj je bio Kavano 1982.

Ona je treća žena koja je iznijela teške optužbe seksualnog karaktera protiv konzervativnog sudije, podsjeća Indeks.

Tramp tvrdi da su optužbe lažne

Predsjednik Donald Tramp osudio je te nove optužbe nazivajući iz "lažnima", te se posebno obrušio na advokata Džulije Svetnik, Majkla Avenatija, nazivajući ga "trećerazrednim" advokatom koji samo traži pažnju.

Avenati zastupa i Stormi Danijels, porno glumicu koja je izjavila da joj je Tramp platio 130.000 dolara da ćuti o aferi koju su imali 2006.

Advokat Marka Džadža odmah je negirao optužbe na račun svog klijenta.

Ford svjedoči sutra u Senatu

Vođa demokrata u Senatu Čak Šumer pozvao je Kavanoa da se povuče, u svjetlu svih optužbi protiv njega i zatražio da se odmah obustavi proces glasanja u Senatu te da se prije toga protiv njega provede istraga FBI-ja.

"Ako naše republikanske kolege budu išli dalje bez istrage, biće to parodija časti Vrhovnog suda i naše zemlje", rekao je Šumer u saopštenju.

Čelnik senatskog Odbora za pravosuđe Čak Graseli rekao je da se istražuju posljednje optužbe protiv Kavanoa, ali da će se saslušanje u četvrtak održati.

Kalifornijska profesorica Kristin Blejzi Ford pristala je da svjedoči pred senatskim panelom u četvrtak ujutro o optužbama da ju je Kavano seksualno zlostavljao.

Uz Ford i Svetnik, Kavanoa je optužila i Debora Ramires s kojom je studirao na Jejlu.