HRW: Suđenje Morsiju politički motivisano, krivica nije dokazana

HRW, banalnim nalazi činjenicu da se Morsiju sudilo samo za smrt pripadnika bezbjednosnih snaga u incidentu u kojem su poginuli i pripadnici Muslimanske braće
0 komentar(a)
Mohamed Morsi, Foto: Beta/AP
Mohamed Morsi, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 26.04.2015. 11:41h

Tokom suđenja bivšem egipatskom predsjedniku Muhamedu Morsiju njegova krivica nije dokazana, tvrdi Human Rights Watch (HRW), a prenosi AlJazeera Balkans.

U utorak je Morsi osuđen na 20 godina zatvorske kazne, zato što je kako se navodi naredio upotrebu sile nad demonstrantima koji su bili okupljeni ispred predsjedničke palate u decembru 2012. godine.

Nakon uvida u istražni dosje,HRW se danas oglasio, navodeći da je našao malo dokaza osim svjedočenja bezbjednosnih zvaničnika koji potvrđuju njegovu krivicu.

"Istražni slučaj je baziran pod pretpostavkom da je Morsi odgovoran samo zbog njegove povezanosti sa Muslimanskom braćom", saopštila je direktorka HRW-a za sjevernu Afriku Sara Lea Vitson.

Muslimanska braća postala su uticajna organizacija u Egiptu početkom Arapskog proljeća 2011. godine, koje je dovelo do obaranja tadašnjeg predsjednika Hosnija Mubaraka.

"Politički motivisano suđenje"

Otkako je egipatski predsjednik Abdul-Fatah al-Sisi, bivši šef armije, srušio Morsija 2013. godine, obećao je da će iskorijeniti Muslimansku braću i nazvao je grupu terorističkom organizacijom.

Vojska se od tada žestoko okomila na grupu čiji je Morsi član, zatvorivši i pogubivši stotine njenih članova.

"Kakva god bila politička odgovornost Morsija, Tužilaštvo u ovom slučaju nije utvrdilo njegovu krivicu", podvukla je Vitson.

HRW, takođe, banalnim nalazi činjenicu da se Morsiju sudilo samo za smrt pripadnika bezbjednosnih snaga u incidentu u kojem su poginuli i pripadnici Muslimanske braće.

"Od deset ljudi koji su ubijeni toga dana samo tri se spominju u tužbi, što dovodi do zaključka da je suđenje politički motivisano protiv Muslimanske braće", kazala je Vitson.

Bonus video: