Amerikanac optužen za pokušaj odlaska u džihad

Van Haften je 1999. osuđen na sedam godina zatvora za seksualno zlostavljanje jednog djeteta. Osuđenik je prešao u islam za vrijeme izdržavanja te zatvorske kazne
0 komentar(a)
ISIL, džihadista, Foto: Shutterstock
ISIL, džihadista, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 24.04.2015. 19:18h

Amerikanac Džosua Van Haften, optužen da je pokušao da se pridruži ekstremistima iz Islamske države, izjavio je danas na američkom sudu da se ne osjeća krivim za djela koja mu se pripisuju.

Tužioci iz američke savezne države Vinskonsin optužili su Van Haftena da je Islamskoj državi pokušao da obezbijedi materijalnu podršku.

Velika porota suda u Medisonu danas je potvrdila optužnicu Amerikancu, koji je ranije osuđen za seksualne prestupe.

Van Haften je 1999. godine osuđen na sedam godina zatvora za seksualno zlostavljanje jednog djeteta. Osuđenik je prešao u islam za vrijeme izdržavanja te zatvorske kazne.

Prema navodima optužnice, Van Haften je boravio u Turskoj u avgustu 2014. a u oktobru je na Fejsbuku napisao da je bio u toj zemlji čekajući kontakt za odlazak u Siriju ali da niko nije došao.

Optužnica se oslanja na Van Hafetenove brojne komentare na društvenim mrežama u kojima javno podržava Islamsku državu. Uhapšen je 8. aprila po povratku iz Turske.

Van Haftenu prijeti zatvorska kazna do 15 godina ili novčana kazna od 250.000 dolara s tri godine uslovnog zatvora.

Bonus video: