Sud odobrio antiislamske reklame na autobusima u Njujorku

Američka inicijativa za slobodu govora je prošle godine podnijela tužbu protiv Uprave gradskog prevoza Njujorka, jer je odbila da na autobuse postavi njen parodičan tekst "Ubijanje Jevreja je bogosluženje koje nas približava Alahu"
2 komentar(a)
autobus, Foto: Shutterstock.com
autobus, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 22.04.2015. 16:47h

Jedna proizraelska aktivistička grupa koja javno kritikuje islam, može da na njujorške autobuse postavi svoju političku parolu "Hamas ubija Jevreje", odlučio je sudija.

On je u odluci ocijenio da ta poruka, po američkim propisima, spada u "zaštićeni govor".

Sudija je naveo da je uzeo u obzir tvrdnju Uprave gradskog prevoza da bi ta reklama mogla da podstakne nasilje, ali je primijetio da je ta reklama prije dvije godine bila na autobusima i u San Francisku i Čikagu, gdje nije bilo incidenata.

Američka inicijativa za slobodu govora je prošle godine podnijela tužbu protiv Uprave gradskog prevoza Njujorka, jer je odbila da na autobuse postavi njen parodičan tekst "Ubijanje Jevreja je bogosluženje koje nas približava Alahu".

Gradonačelnik Njujorka Bil de Blazio je rekao da su "antiislamske reklame nečuvene, zapaljive i pogrešne, i nema im mjesta u Njujorku, niti igdje drugdje".

Bonus video: