Upucao imigranta, a nekoliko nedjelja ranije mu spasio život

Ubijeni Antonio Zambrano-Montes je sredinom januara pod uticajem metamfetamina sjedio na zemlji odmah do zapaljene kuće kada ga je našao policajac Adam Rajt
0 komentar(a)
Antonio Zambrano, Foto: Reuters
Antonio Zambrano, Foto: Reuters
Ažurirano: 22.04.2015. 12:54h

Jedan od policajaca koji je ubio imigranta, radnika na farmi u Vašingtonu, je istog čovjeka odvukao od njegove zapaljene kuće nekoliko nedjelja ranije, spasivši mu život.

Ubijeni Antonio Zambrano-Montes je sredinom januara pod uticajem metamfetamina sjedio na zemlji odmah do zapaljene kuće kada ga je našao policajac Adam Rajt.

Nekoliko nedjelja kasnije Rajt i još dva policajca su upucali Zambrano-Montesa nakon što je bacao kamenje na prometnu raskrsnicu. Video snimak je pokazao kako Zambrano-Montes bježi, zatim se okreće sa raširenim rukama, a policija ga ubija što je raspirilo debatu o sve češćim policijskim ubistvima.

Dokumenta do kojih je došao AP pokazuje da je ubijeni često imao problema sa policijom i da se povremeno ponašao opasno i iracionalno, ali da policajci nisu prošli obuke kako da postupaju sa takvim ljudima.

Zambrano nikad nije dobio nikakvo liječenje, iako je imao mentalnih problema, a jednom je pozvao policiju i nakon što su došli na lice mjesta, tražio da ga ubiju.

Deceniju je ilegalno živio u SAD, otuđen od žene i ćerki koje su tražile zabranu prilaska. Bio je očajan što nije mogao da radi jer je slomio zglobove nakon jednog pada, pa nije mogao da šalje novac roditeljima.

Više puta je uhapšen i osuđivan, a priznao je da je pod uticajem metamfetamina zapalio kuću.

Bonus video: