SAD osudile brutalno ubistvo hrišćana od strane IS

"Ova grozota još jednom ukazuje na hitnu potrebu za političkom rezolucijom o sukobima u Libiji da bi se osnažilo nedosmisleno libijsko odbacivanje terorističkih grupa", rekla je portparolka Savjeta za nacionalnu bezbjednost SAD-a Bernadet Mihan
2 komentar(a)
ISIL, Foto: Reuters
ISIL, Foto: Reuters
Ažurirano: 20.04.2015. 09:57h

Sjedinjene Američke Države (SAD) osudile su brutalno masovno ubistvo 30 etiopskih hrišćana u Libiji, pošto je objavljen video snimak ekstremista Islamske države (IS) na kojima se vidi njihovo smaknuće.

SAD, kako se navodi, u najstrožijem smislu osuđuje brutalno masovno ubistvo navodno etiopijskih hrišćana koje su počinili teroristipovezani sa IS u Libiji.

"Ova grozota još jednom ukazuje na hitnu potrebu za političkom rezolucijom o sukobima u Libiji da bi se osnažilo nedosmisleno libijsko odbacivanje terorističkih grupa", rekla je portparolka Savjeta za nacionalnu bezbjednost SAD-a Bernadet Mihan.

Etiopija je u nedjelju saopštila da njihova ambasadu u Egiptu pokušava da provjeri video i utvrdi da li su ubijeni njeni državljani.

"Oštro osuđujemo takve zločine, bez obzira da li su Etiopljani ili ne", naveo je etiopijski ministar komunikacija Redvan Husein u izjavi za agenciju AFP.

IS je juče emitovala snimak od 29 minuta na kome je prikazano kako njeni militanti ubijaju tridesetak Etiopljana hrišćana u Libiji.

Oni su prikazali ubistvo dvije grupe Etiopljana, koje su uhvatile ispostave IS na istoku i na jugu Libije.

Na snimku maskirani borac IS daje dužu izjavu, prije nego što počinje ubijanje zarobljenika.

Snimak prvo pokazuje ubijanje grupe od 12 ljudi kojima su glave odrubljene na plaži i drugu grupu od 16 ljudi, kojima je pucano u glavu, na ivici pustinje.

Video ima zvaničan logo medijske kuće IS - Al Furkan, a tekst na ekranu identifikuje zarobljenike kao "sledbenike krsta iz neprijateljske etiopske crkve".

Bonus video: