Netanjahu dobio još dvije nedjelje za formiranje vlade

Netanjahu pokušava da finalizira sporazume sa dvije ultraortodoksne partije i partijom centra Kulanu, koja je fokusirana na ekonomska pitanja
0 komentar(a)
Benjamin Netanjahu, Foto: Reuters
Benjamin Netanjahu, Foto: Reuters
Ažurirano: 20.04.2015. 08:44h

Predsjednik Izraela produžio je danas premijeru Benjaminu Netanjahuu za još dve nedjelje rok za formiranje nove vlade, poslije njegove prošlomjesečne izborne pobjede.

Netanjahu je izraelskom predsjedniku Reuvenu Rivlinu rekao da je postigao napredak u pregovorima s potencijalnim partnerima, ali da mu je potrebno više vremena da formira stabilnu koalicionu vladu.

Izraelski premijer već nedjeljama pregovara sa svojim nacionalističkim, vjerskim i ultraortodoksnim jevrejskim saveznicima.

Netanjahu pokušava da finalizira sporazume sa dvije ultraortodoksne partije i partijom centra Kulanu, koja je fokusirana na ekonomska pitanja.

Velike razlike, međutim, i dalje su ostale sa dvije nacionalističke partije, koje vode dugogodišnji Netanjahuovi saradnici.

Prema izraelskom izbornom zakonu, ako Netanjahu ne uspije da formira koalicionu vladu u roku od dvije nedjelje, Rivlin može da povjeri mandat za sastav vlade nekom drugom.

Bonus video: