Kubanski opozicionari poraženi na lokalnim izborima: "Narod ne želi promjene"

Čavijano je advokat koji piše za sajt izuzetno kritičan prema kubanskoj vladi, a Lopez je nezaposlen i član je jedne disidentske političke stranke
66 pregleda 0 komentar(a)
Kuba, izbori, Foto: Reuters
Kuba, izbori, Foto: Reuters
Ažurirano: 20.04.2015. 06:50h

Dva kubanska disidenta, koja su učešćem na lokalnim izborima mogli da postanu prvi zvaničnici koji ne pripadaju Komunističkoj partiji u posljednjih 40 godina, nijesu dobili dovoljan broj glasova za pobjedu, objavili su danas lokalni mediji.

Ildebrando Čavijano (65) i Juniel Lopez (26) su na juče održanim izborima bili kandidati svojih okruga u Havani i nadali su se da će osvojiti dva od ukupno 12.589 mesta u 168 opštinskih vijeća, prenijela je agencija AP.

Nakon što su preliminarni rezultati izbora pokazali da je Čavijano osvojio posljednje mjesto među četiri kandidata, dok je Lopez dobio upola manje glasova od drugog kandidata, a daleko manje od pobjednika, obojica su priznala da nijesu imali šanse da pobijede.

"Brojanje glasova je bilo čisto. Narod ne želi promjene", izjavio je Čavijano.

Čavijano je advokat koji piše za sajt izuzetno kritičan prema kubanskoj vladi, a Lopez je nezaposlen i član je jedne disidentske političke stranke.

Da su Čavijano ili Lopez na jučerašnjim izborima pobijedili, ta pobjeda bi bila tek simbolično značajna, navodi AFP.

Analitičari ističu da je i sama činjenica da su oni prošli u prvom krugu izbora u svojim okruzima, koji se osvaja dizanjem ruku lokalnih poslanika, ukazuje na spremnost kubanskih vlasti da bar naizgled ublaže kontrolu nad političkim sistemom u državi, do koje je došlo nakon istorijske najave predsjednika SAD i Kube Baraka Obame i Raula Kastra o početku normalizacije odnosa dvije zemlje.

Bonus video: