Putin: Izrael da ne prodaje oružje Ukrajini

Predsjednik Izraela je izjavio da je "Izrael ozbiljno zabrinut zbog ruskog snabdjevanja Irana raketima S-300, dok Iran konstantno povećava agresiju u regionu"
1 komentar(a)
Vladimir Putin, Foto: Reuters
Vladimir Putin, Foto: Reuters
Ažurirano: 19.04.2015. 12:48h

Ruski predsjednik Vladimir Putin upozorio je Izrael da ne prodaje oružje Ukrajini, kao odgovor na odluku Rusije da odobri prodaju protivraketnog sistema Iranu.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu je u međuvremenu osudio tu odluku Moskve, upozorivši da će se time samo podstaći iranska regionalna agresija, navode izraelski mediji.

"To je izbor izraelskog rukovodstva. Njihovo je pravo da rade ono što misle da je odgovarajuće. Ako je (oružje koje žele da prodaju) smrtonosno oružje, mislim da će biti kontraproduktivno. Samo će dovesti do još jedne runde sukoba, povećati broj žrtava i ishod će biti isti", prenose izraelski mediji izvještaje ruskih medija.

Netanjahu je izjavio da je "Izrael ozbiljno zabrinut zbog ruskog snabdjevanja Irana raketima S-300, dok Iran konstantno povećava agresiju u regionu".

"Izrael takođe gleda sa zabrinutošću da te agresije nisu zabilježene u okvirnom sporazumu s Iranom i da (konačni) sporazum nije uslovljen njihovim okončanjem", dodao je Netanjahu.

Putin i Netanjahu su o tome već razgovarali i Netanjahuov kabinet je saopštio da je on zvao Putina u utorak prošle sedmice da protestuje zbog plaranine isporuke S-300 vazdušnog sistema Islamskoj Republici Iranu, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Kremlj je potvrdio poziv istog dana. U saopštenju Netanjahuovog kabineta je navedeno da je on "izrazio zaprepašćenje Izraela zbog odluke... (i) rekao predsjedniku Putinu da će taj korak samo povećati agresiju Irana u regionu i destabilisati bezbjednost na Bliskom istoku".

Bonus video: