Iračke snage povratile najveću rafineriju u zemlji

Pobunjenici su napali iračku rafineriju Baiju prije nedjelju dana minirali su sigurnosnu zaštitu oko nje i zauzeli nekoliko instalacija, uključujući i rezervoare
0 komentar(a)
naftna rafinerija, Baidži, Irak, Foto: Reuters
naftna rafinerija, Baidži, Irak, Foto: Reuters
Ažurirano: 18.04.2015. 18:48h

Iračke snage ponovo su preuzele najveću rafineriju u zemlji od Islamske države, saopštili su predstavnici bezbjednosnih snaga.

Pobunjenici su napali iračku rafineriju Baiju prije nedjelju dana minirali su sigurnosnu zaštitu oko nje i zauzeli nekoliko instalacija, uključujući i rezervoare.

Portparol iračkih antiterorističkih snaga Sabah al-Noamani kazao je Rojtersu da je vojska koja štiti rafineriju ponovo preuzela većinu objekata, mada i dalje postoje manji džepovi sa pobunjenicima, lijevo od mjesta. "Očekujemo da ćemo povratiti potpunu kontrolu kroz par sati", kazao je Sabah.

Iračke snage su prošle godine uspjele jednom da preuzmu rafineriju od militanata, ali su ponovo izgubile kontrolu nad njom. Islamska država je pretrpjela ubjedljiv poraz ovog mjeseca, kada ih je iračka vojska i šiitske paravojne informacije istjerala iz grada Tikrita, ali su oni uzvratili na Baiji u zapadnoj provinciji Anbar.

Na hiljade porodica napustilo je Anbar posljednjih dana pošto je ID došla do Ramadija i lokalne vlasti su upozorile da bi grad mogao da padne.

Dva člana pokrajinskog savjeta i predstavnik policije, koja je stacionirana u Ramadi su rekli da su pojačanja na putu i da grad više nije u neposrednoj opasnosti. "Opasnost je i dalje tu, ali je situacija bolja nego juče ", rekao je pokrajinski član savheta Sabah Karhout.

Bonus video: