Šojgu: SAD jačaju uticaj na prostoru bivšeg SSSR-a

Šojgu je ocjenio da su vojne vežbe NATO alijanse na Arktiku i na istoku Evrope uperene protiv Rusije
50 pregleda 0 komentar(a)
Sergej Šojgu, Foto: Reuters
Sergej Šojgu, Foto: Reuters
Ažurirano: 16.04.2015. 09:04h

SAD pokušavaju da pojačaju svoj uticaj na prostoru bivšeg SSSR-a, izjavio je danas ruski ministar odbrane Sergej Šojgu na četvrtoj Konferenciji o međunarodnoj bezbjednosti.

"Zemlje NATO, prevenstveno SAD, postale su mnogo aktivnije u pokušajima da ojačaju svoj uticaj na prostorima bivšeg SSSR-a. Da bi postigli svoj cilj SAD i njeni saveznici koriste različita sredstva - obećanje profitabilnih investicija, donacija i besplatnu vojno-tehničku pomoć", naveo je Šojgu, a prenosi Tass.

Sporazum o otvorenom nebu i Bečki dokument donijeti su sa ciljem da se izgradi poverenje u vojnoj oblasti i primeni bezbjednosnih mera, ali oni nisu ispunili svoju svrhu, ocjenio je ministar, uz napomenu da sistem američke protivraketne odbrane prijeti stateškoj stabilnosti.

On je dodao da se "naše prognoze razvoja američkog globalnog protivraketnog sistema ostvaruju i potvrđuju stratešku prijetnju".

Šojgu je ocjenio da su vojne vežbe NATO alijanse na Arktiku i na istoku Evrope uperene protiv Rusije. Zemlje NATO-a pokušavaju da zauzmu geopolitički prostor, izgradnjom vojnog potencijala u istočnoj Evropi i približavanjem ruskim granicama.

Geografska koncentracija njihovih vježbi samo na istočnom krilu alijanse i na Arktiku, ukazuju na anti-rusku orijentaciju, rekao je Šojgu.

On je naveo da se i članice NATO-a koje nemaju nuklearno naoružanje, tokom vježbi, obučavaju kako da koriste američko.

Jedan broj zapadnih lidera pokušava da izoluje i kazni Rusiju zbog njene nezavisne politike, ali smo mi uprkos tome otvoreni za saradnju sa partnerima širom svijeta, naveo je Šojgu.

Bonus video: