SAD se bune zbog ruskog presrijetanja

Sa druge strane, portparol ruskog ministarstva odbrane general je u subotu objasnio da se američki izviđački avion kretao prema ruskoj državnoj granici i ruski borbeni avion "Su-27" ga je primorao da promijeni svoj kurs
1 komentar(a)
Rusija, avion, Foto: Shutterstock
Rusija, avion, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 13.04.2015. 07:11h

Sjedinjene Američke Države uložiće žalbu kod ruskih vlasti zbog toga što je ruski lovac prošle nedjelje presreo američki izviđački avion iznad Baltičkog mora.

Portparol Pentagona Mark Rajt je taj potez Rusije nazvao "nebezbjednim i neprofesionalnim", dok ruski zvaničnici negiraju da je pilot njihovog aviona učinio nešto pogrešno, prenijela je agencija AP.

Prema tvrdnjama Pentagona, američki izviđački avion "RC-135U" je letio u međunarodnom vazdušnom prostoru sjeverno od Poljske.

Zvanični Vašington tvrdi da ga je ruski borbeni avion "Su-27" 7. aprila presreo leteći velikom brzinom i prišao mu otpozadi, da bi mu se zatim približio još dvaput koristeći "nebezbjedne i neprofesionalne manevre" u velikoj blizini američke letjelice.

"Neprofesionalno izvedena presretanja u vazduhu mogu da ugroze posade oba aviona. Štaviše, neoprezni potezi jednog jedinog pilota mogu da pojačaju tenzije između zemalja", upozorio je Rajt.

"Ovakva aktivnost se dogodila u kontekstu promijenjene bezbjednosne situacije, povezane sa ruskom agresijom prema Ukrajini", dodao je portparol američkog Ministarstva odbrane.

Sa druge strane, portparol ruskog ministarstva odbrane general major Igor Konašenkov je u subotu objasnio da se američki izviđački avion kretao prema ruskoj državnoj granici i ruski borbeni avion "Su-27" ga je primorao da promijeni svoj kurs.

Incident se dogodio 7. aprila kada su snage ruske vazduhoplovne odbrane na dužnosti primijetile nepoznatu metu u vazduhu iznad Baltičkog mora koja se kretala ka ruskoj državnoj granici, rekao je Konašenkov na konferenciji za novinare.

Borbeni avion "Su-27" je uzletio kako bi ispitao nepoznatu letjelicu, naveo je Konašenkov, a prenio TASS.

Ruski avion je nekoliko puta oblijeteo oko mete koja je identifikovana kao izviđački avion "RC-135U" američkih vazduhoplovnih snaga, o čijem je broju, ispisanom na repu letjelice, obavijestio komandu, dodao je portparol.

Američki avion je zatim promijenio kurs i odletio od ruske granice, kazao je Konašenkov.

Bonus video: