IS digla u vazduh kolijevku civilizacije, Unesco: To je ratni zločin

Kad god budemo u mogućnosti da uništimo tragove idolopoklonstva u zemlji, kad god budemo mogli proširiti monoteizam, mi ćemo to učiniti"
0 komentar(a)
Islamska država, Foto: Screenshot
Islamska država, Foto: Screenshot
Ažurirano: 12.04.2015. 12:50h

Islamska država objavila je video u kome se vidi kako militanti te terorističke organizacije buldožerima, bušilicama i različitim mašinama uništavaju drevne spomenike asirskoga grada Nimruda u sjevernom Iraku, jednog od gradova koje često nazivaju kolijevkama civilizacije, piše Independent.

Nakon "površinskih radova", islamistički militanti eksplozivom su digli pojedine dijelove grada u vazduh.

O šteti koju je ID prouzrokovala u Nimrodu mediji su izvještavali još u martu, ali tek je sada postalo jasno o kolikoj šteti se radi - grad je potpuno uništen.

Prije Nimruda, organizacija je napala nekoliko asirskih lokaliteta i uništila ogroman broj rukopisa, knjiga i drugih artefakata koje drže neislamskima i koje smatraju svetogrđem.

Na snimku se vide muškarci koji putem pneumatskih bušilica i maljeva uništavaju neprocjenjive spomenike, neke starije i od 3.000 godina.

Dok se dio spomenika urušava, na snimku se mogu čuti uzvici "Allahu Akbar".

"Kad god budemo u mogućnosti da uništimo tragove idolopoklonstva u zemlji, kad god budemo mogli proširiti monoteizam, mi ćemo to učiniti", kaže jedan od militanata na snimku, prenosi The Jerusalem Post.

Irinia Bokova, šefica UNESCO-a, već je ranije kazala da je "namjerno uništavanje kulturne baštine ratni zločin".

Do zadnjeg čina destrukcije došlo je nakon što je ID u Mosulu spalio gradsku biblioteku u kojoj se nalazilo oko 8.000 drevnih rukopisa.

Grad oštećen i u invaziji 2003. godine

Nimrud, koji je od 1.250 do 610 prije Hrista bio veliki asirski grad, nalazi se južno od današnjeg Mosula i smatra se jednim od najvažnijih arheoloških lokaliteta u Iraku.

Arheološka iskopavanja u Nimrudu su započela 1845. godine, a trajala su sve to 90-ih godina 20. vijeka. Lokalitet je oštećen i opljačkan i za vrijeme invazije 2003. godine.

Veliki broj neprocjenjivih artefakata preseljen je u različite inostrane muzeje širom svijeta u 19. i ranom 20. vijeku, ali velik broj nezamjenjivih spomenika ostao je u gradu.

Index.hr

Bonus video: