SAD: Policajac na sudu zbog ubistva afroamerikanca

Aktivisti su planirali protest danas u Čarlstonu, gdje živi 100.000 stanovnika, od koje su polovina afroamerikanci, dok u tamošnjoj policiji radi "samo 18 odsto" crnaca ili njih 340
0 komentar(a)
Majkl Tomas Slage, Foto: Beta/AP
Majkl Tomas Slage, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 08.04.2015. 08:00h

Bijeli policajac iz Južne Karoline uhapšen je i optužen za ubistvo pošto je prikazan snimak kako osam puta puca u leđa 50-godišnjem crncu koji je bježao.

Gradonačelnik Čarlstona Kit Samej objavio je pokretanje optužnice na konferenciji za novinare, na kojoj je rečeno da je pripadnik gradske policije Majkl Tomas Slager (33) napravio "lošu odluku", a koja ga može koštati doživotnom robijom ili smrtnom presudom.

"Okrivljeni (Slager) je pucao u žrtvu više puta u leđa nakon svađe. Sve ovo se zasniva na video dokazima i istrazi Državnog odjeljenja za sprovođenje zakona", navodi se u pročitanom sudskom dokumentu Južne Karoline, prenijela je agencija Rojters.

Subotnja pucnjava i ubistvo 50-godišnjeg Valtera Skota Lamera, koje je započela običnim saobraćajnim prekršajem, ponovo je otvorila pitanje povjerenja između bijele policije i afroameričke zajednice u poslije serija smrti nenaoružanih crnaca - Majkla Brauna u Ferguson i Erika Garnera na Stejten Ajlandu u Njujorku.

Aktivisti su planirali protest danas u Čarlstonu, gdje živi 100.000 stanovnika, od koje su polovina afroamerikanci, dok u tamošnjoj policiji radi "samo 18 odsto" crnaca ili njih 340.

Bonus video: