Papa: Ne okrećite glavu od progona hrišćana

Ne predlažući nikakav određeni tip akcije, on je pozvao na odbranu i zaštitu "naše braće i sestara, koji su gonjeni, protjerivani, ubijani, kojima su odrubljivane glave, i to samo zato što su hrišćani"
5 komentar(a)
papa Franjo, Foto: Reuters
papa Franjo, Foto: Reuters
Ažurirano: 06.04.2015. 14:36h

Papa Franjo opet je danas pozvao međunarodnu zajednicu da "ne okreće glavu na drugu stranu" i da učini nešto povodom ubijanja hrišćana na Bliskom istoku i u nekim djelovima Afrike i Azije.

Papa je u obraćanju turistima i vjernicima na Trgu svetog Petra u Rimu odao priznanje onima koji "rade na povećanju osjetljivosti javnosti na progone hrišćana u svijetu".

Ne predlažući nikakav određeni tip akcije, on je pozvao na odbranu i zaštitu "naše braće i sestara, koji su gonjeni, protjerivani, ubijani, kojima su odrubljivane glave, i to samo zato što su hrišćani".

Papa je od početka jačanja islamskog ekstremizma na Bliskom istoku, u Africi i Aziji, upozoravao na sudbinu hrišćana.

"Oni su naši mučenici današnjice, i mnogo ih je. Možemo reći da su brojniji nego u prvim vjekovima. Nadam se da međunarodna zajednica neće ostati nijema i inertna pred ovim neprihvatljivim zločinima, koji predstavljaju zabrinjavajuću eroziju osnovnih ljudskih prava", rekao je papa.

Napredovanje Islamske države primoralo je pripadnike drevnih hrišćanskih zajednica da napuste svoje domove u Iraku.

Bonus video: