Jedan od napadača u Garisi identifikovan kao Kenijac

Abdirahim Abdulahi, koji je ubijen u akciji kenijskih bezbjednosnih snaga, diplomirao je na pravnom fakultetu u Najrobiju a jedan poznanik ga je opisao kao brilijantnog pravnika
54 pregleda 0 komentar(a)
Garisa, Foto: Reuters
Garisa, Foto: Reuters
Ažurirano: 05.04.2015. 14:21h

Jedan od četiri napadača na kenijski univerzitet u Garisi, kada je ubijeno 148 ljudi, identifikovan je kao mladi Kenijac somalijskog porijekla koji je diplomirao na pravnom fakultetu u Najrobiju, objavilo je danas kenijsko ministarstvo unutrašnjih poslova.

Jedan od četiri pripadnika ekstrmističke grupe Al Šabab, koja je napala univerzitet u Garisi, identifikovan je kao Abdirahim Abdulahi, somalijskog porijekla, koji potiče iz oblasti Mandera na sjeveroistoku Kenije na granici sa Somalijom, rekao je portparol ministarstva Mvenda Ndžoka.

Abdirahim Abdulahi, koji je ubijen u akciji kenijskih bezbjednosnih snaga, diplomirao je na pravnom fakultetu u Najrobiju a jedan poznanik ga je opisao kao brilijantnog pravnika, rekao je on.

Otac mladića, koji je lokalni zvaničnik u Manderi javio je ranije vlastima da je njegov sin nestao 2013. i da sumnja da je otišao u Somaliju.

Kenijske vlasti još pokušavaju da identifikuju tijela ostale trojice napadača nađenih poslije 16-časovne opsade tokom koje su ubijena 142 studenta, tri policajca i tri vojnika.

U svom prvom obraćanju naciji od napada na univerzitet, kenijski predsjednik Uhuru Kenijata rekao je sinoć da je postalo posebno teško suprotstaviti se terorizmu jer su oni koji planiraju i finansiraju terorizam duboko ukorijenjeni u zajednicu i smatraju se običnim i nenasilnim ljudima.

Kenijski predsjednik je pozvao na jedinstvo i rekao da opravdan bijes ne smije da se pretvori u žigosanje ljudi, misleći na muslimane, Somalijce ili Kenijce somalijskog porijekla koje često policija zlostavlja poslije ovakvih napada.

Hasan Ole Naado, vođa Vrhovnog savjeta muslimana u Keniji, takođe je upozorio na opasnost od stvaranja mržnje između vjerskih zajednica u zemlji koja je 80 odsto hrišćanska ali koja ima veliku muslimansku zajednicu.

"Kenija je u ratu, i svi treba da ostanemo solidarni", rekao je on i upozorio da je cilj ekstremističke grupe Al Šabab da "izazove vjerski sukob".

Hrišćanska većina u Keniji danas je obilježavala Uskrs, u tuzi zbog masakra studenata u Gerisi.

Trodnevna nacionalna žalost počela je danas u sjećanje na žrtve, među kojima je bilo najviše hrišćana. Danas nije organizovana nikakva zvanična komemoracija, ali su se hrišćani okupili u crkvama za tradicionalnu uskršnju misu, gdje su molitve velikim dijelom bile posvećene ubijenima u napadu na univerzitet.

Papa Franja je u Rimu, u svojoj uskršnjoj poruci svijetu, zatražio od cijelog svijeta da se moli za žrtve nasilja na afričkom kontinentu, posebno za mlade koji su ubijeni na univerzitetu u Garisi i za one koji su oteti.

Bonus video: