Patrijarh Jerusalima: Hrišćani da se drže čvrsto pred tragedijom

"Svaki dan smo na Bliskom istoku svjedoci tragičnih događaja koji nas čine savremenicima Golgote", rekao je Fuad Tval
0 komentar(a)
Fuad Tval, Foto: Reuters
Fuad Tval, Foto: Reuters
Ažurirano: 05.04.2015. 14:15h

Hrišćanski hodočasnici iz cijelog svijeta okupili su se danas da proslave Uskrs u starom gradu u Jerusalimu gdje je po vjerovanju Isus razapet i gdje je vaskrsao.

Latinski patrijarh Jerusalima Fuad Tval pozvao je danas u svojoj uskršnjoj poruci hrišćane da se drže čvrsto pred tragedijom.

"Svaki dan smo na Bliskom istoku svjedoci tragičnih događaja koji nas čine savremenicima Golgote", rekao je Fuad Tval, glavni rimokatolički poglavar na Svetoj zemlji u uskršnjem obraćanju u crkvi Svetog groba u starom gradu u Jerusalimu.

Crkva se nalazi u palestinskom sektoru koji je pripojio Izrael i koji ima brojna jevrejska, hrišćanska i muslimanska svetilišta.

"Imamo veliku odgovornost da izdržimo u nadi za srećan život, uprkos brojnim nedaćama", rekao je patrijarh.

Patrijarh Fvad je govorio o sudbini hrišćana na bliskom Istoku koje napadaju ekstremističke grupe u Siriji i Iraku.

"Naša budućnost u tom regionu i u tom svijetu je neizvesna, ali nemojte se bojati," rekao je Fvad i poručio hrišćanima da su njihovi korijeni u Svetoj zemlji.

"Mnogi dolaze u Svetu zemlju da traže Hrista, istovremeno tragajući za svojim korijenima. Naši korijeni su ovdje, u Crkvi majci, na Golgoti i u ovom praznom grobu", rekao je patrijarh.

Pravoslavni vjernici koji poštuju Julijanski kalendar danas su u Jerusalimu povorkama obilježili praznik Cveti, a iduće nedjelje će obilježiti Uskrs.

Bonus video: