Otkrivena sudbina djevojčice čija je fotografija rasplakala svijet

Hudea je sa majkom i sestrama živjela u izbjegličkom kampu od 2012. godine kada je njen otac ubijen u terorističkom napadu
107 pregleda 5 komentar(a)
djevojčica Sirija, Foto: Twitter
djevojčica Sirija, Foto: Twitter
Ažurirano: 04.04.2015. 18:06h

Četvorogodišnja djevojčica Hudea čija je fotografija "kako se predaje" pred fotoreporterom obišla svijet, nalazi se u rukama Al Kaide prenosi Daily mail.

Hudea je sa majkom i sestrama živjela u izbjegličkom kampu od 2012. godine kada je njen otac ubijen u terorističkom napadu.

Ipak njena majka je nju i njenu braću i sestre prije dvije nedjelje povela u grad Ilbab, smatrajući da će im tamo biti bolje nego u izbjegličkom kampu.

Ova odluka ispostavila se kao pogešna, jer je Ilbab pao u ruke Al Nusre, ogranka terorističke organizacije Al Kaide, koja je odmah uspostavila šerijatski zakon.

"Pozdravljamo narod Ilbaba, očeve i sinove mudžahedine, prema Božijoj volji, oni će živjeti pod šerijatskim zakonom, koji će očuvati njihovu vjeru i krv", rekao je Abu Muhamed al-Golani, vođa ove terorističke organizacije, u snimku objavljenom u srijedu.

Al Nusra ima veoma lošu reputaciju i važi za jednu od najsurovijih terorističkih organizacija, a nasilje koje čini mjeri se sa onim Islamske države.

Fotografija djevojčice Hudee postala je viralna nakon što je postavljena na Reddit, odakle se na društvenim mrežama počela širiti kao primjer djetinjstava koja je uništio rat. O njoj se u prvim medijskim izvještajima govorilo da je u pitanju djevojčica, ali je u objašnjenju o tome kako je fotografija nastala, pisano da je u pitanju ipak dječak.

I ona se "predala" pred fotografom

Nakon što je Hudeina fotografija obišla svijet, svjetski mediji objavili su fotografiju još jedne djevojčice koja stoji podignutih ruku ispred foto–aparata, misleći da je oružje. Djevojčica je fotografisana u izbjegličkom kampu u Jordanu.

Rene Šulthaf, koji je napravio fotografiju, je to objavio na svom Twitteru i rekao koliko je djevojčica bila prestravljena i da je podigla ruke.

"Imao sam suze u očima kada sam tu sliku pogledao na svom kompjuteru. Bio sam šokiran njenom reakcijom, njen strah i suze... To je tragedija", rekao je Šulthaf za “Dejli mejl“.

Šulthof je član Crvenog krsta koji djeluje na prostoru Sirije, Tirske, Libana i Jordana.

On je dodao da je odrastanje djece u kampovima puno tuge i bola.

“Umjesto da se igraju sa svojim prijateljima, oni odrastaju u strahu, u izuzetno lošim uslovima. Njima nedostaje sreća, obrazovanje, a ono što sada znaju je da je život horor“, naglasio je fotograf.

Bonus video: