Američki senatori tražili da se Svjetsko prvenstvo ne održi u Rusiji

U pismu, objavljenom u srijedu, dan pošto je poslato, navodi se da je više od 40 zemalja, uključujući gotovo polovinu učesnica prošlog Svjetskog prvenstva, uvelo sankcije Rusiji
7 komentar(a)
Džon Mekejn, Foto: Reuters
Džon Mekejn, Foto: Reuters
Ažurirano: 02.04.2015. 07:54h

Trinaest američkih senatora tražilo je od svjetskog fudbalskog saveza FIFA da razmisli o tome da li Svjetsko prvenstvo 2018. treba da bude održano u Rusiji, jer ta zemlja "krši teritorijalni integritet Ukrajine".

Dozvoljavanje Rusiji da bude domaćin tog događaja "neprimjereno podiže ugled" režima ruskog predsjednika Vladimira Putina "u trenutku kada treba da bude osuđivan", navedeno je u pismu predsjedniku FIFA Sepu Blateru koji su potpisali, među ostalima, republikanci Ron Džonson i Džon Makejn i demokrata Ričard Durbin.

Američki senatori su predložili da FIFA održi vanredni kongres na kome bi glasali da li da naredno svjetsko prvenstvo bude organizovano u nekoj drugoj zemlji.

U pismu, objavljenom u srijedu, dan pošto je poslato, navodi se da je više od 40 zemalja, uključujući gotovo polovinu učesnica prošlog Svjetskog prvenstva, uvelo sankcije Rusiji.

Održavanjem takmičenja u Rusiji za tri godine donijelo bi joj "ekonomsko olakšanje", dodaje se u pismu.

Članovi gornjeg doma američkog Kongresa objasnili su da im je cilj "okončanje krize u Ukrajini i osiguravanje uspješnog Svjetskog prvenstva 2018".

Portparolka FIFA Delia Fišer izjavila je da organizovanja Svjetskog prvenstva "može biti moćan katalizator konstruktivnog dijaloga ljudi i vlada, koji bi pomogao pozitivnom društvenom razvoju događaja".

"Istorija je pokazala da bojkotovanje sportskih događaja ili politika izolacije ili konfrontacije nisu najefektniji načini za rješavanje problema", rekla je Fišer u srijedu u imejlu agenciji AP.

FIFA vjeruje, kako je dodala, da može da napravi pozitivne promjene u svijetu, ali fudbal se ne može posmatrati kao rješenje za sva pitanja, posebno ona povezana sa svjetskom politikom.

Bonus video: