Senat SAD odobrio: Kavano imenovan za sudiju Vrhovnog suda

Kavano (53) kandidat je predsjednika Donalda Trampa i očekuje se da u Vrhovnom sudu zastupa konzervativne stavove
3 komentar(a)
Bret Kavano, Foto: Reuters
Bret Kavano, Foto: Reuters
Ažurirano: 06.10.2018. 20:33h

Senat SAD odobrio je imenovanje sudije Breta Kavanoa u Vrhovni sud, sa 50 glasova za i 48 protiv.

Kavano (53) kandidat je predsjednika Donalda Trampa i očekuje se da u Vrhovnom sudu zastupa konzervativne stavove.

Više stotina ljudi okupilo se danas na stepenicama Kapitol hila u Vašingtonu u znak protesta zbog imenovanja Kavanoa za sudiju Vrhovnog suda.

Demonstranti su se okupili, uoči glasanja Senata o izboru Kavana, uzvikujući "Novembar dolazi!", "Izglasajte njihovu smjenu".

Njegov izbor je bio doveden u pitanje pošto je nekoliko republikanskih senatora navelo da ne zna hoće li glasati za njegovo imenovanje zbog navoda da Kaveno ima istoriju seksualnih napada.

Takvu optužbu prva je iznijela i o tome svjedočila pred Senatom univerzitetska profesorka psihologije Kristin Blejzi Ford (51) koja tvrdi da je kandidat za Vrhovni sud pokušao da je siluje na jednoj žurci 1982. godine, kad su bili u srednjoj školi.

Federalni istražni biro (FBI) sproveo je ove nedjelje istragu tih navoda i izvještaj juče dostavio Odboru američkog Senata za pravosuđe. Predsjednik tog Odbora, republikanac Čak Grasli rekao je da u izvještaju FBI nema naznaka o neprikladnom ponašanju Kavanoa, dok su demokrate navele da izvještaj "djeluje kao proizvod nepotpune istrage".

Bonus video: