Seul Pjongjangu: Oslobodite špijune

"Oni učestvuju u anti-sjevernokorejskoj kampanji koju predvode imperijalisti SAD i grupa izdajica koji pokušavaju da izoluju i blokiraju našu zemlju iz međunarodne arene'', navela je agencija
0 komentar(a)
špijunaža, Foto: Shutterstock
špijunaža, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 27.03.2015. 13:02h

Južna Koreja zatražila je od Sjevera da oslobodi njena dva državljana koja su privedena zbog optužbi da su špijuni.

Novinska agencija Sjeverne Koreje KCNA objavila je sinoć fotografije dva sredovječna muškarca južnokorejske nacionalnosti, identifikovana kao Kim Kuk Đi i Čo Čun Đil. Oni su optuženi da rade kao špijuni za seulsku Nacionalnu obavještajnu službu iz grada na granici sa Kinom, Dandong.

"Oni učestvuju u anti-sjevernokorejskoj kampanji koju predvode imperijalisti SAD i grupa izdajica koji pokušavaju da izoluju i blokiraju našu zemlju iz međunarodne arene'', navela je agencija, ne navodeći kako i gdje su muškarci uhapšeni.

Ministarstvo za ujedinjenje Južne Koreje potvrdilo je da su privedeni njihovi državljani, ne navodeći detalje.

Zvaničnik mistarstva saopštio je da je njihovo zadržavanje "za žaljenje'', zahtjevajući njihov neodložan povratak u Južnu Koreju.

"Sve ovo je neosnovano'', izjavio je zvaničnik iz Nacionalne obavještajne službe Južne Koreje za Rojters.

Portparolka ministarstva spoljnih poslova Kine Hua Čunjing izjavila je da je upoznata sa hapšenjem, ali da nema dodatnih informacija.

Sjeverna Koreja je zadržala južnokorejskog misionara Kim Jonga oktobra 2013. zbog optužbi za špijunažu uprkos molbi Seula da ga oslobode. On je osuđen na doživotnu kaznu zatvora.

U februaru je južnokorejski misionar iz Kanade nestao tokom humanitarne misije u Sjevernoj Koreji, a njegova crkva je ranije ovog mjeseca izjavila da je uhapšen.

Kanadski hrišćanski par koji je sarađivao sa izbjeglicama iz Sjeverne Koreje i vodio kafić u Dandongu optužen je prošle godine za špijunažu pod vođstvom kineske vlade.

Korejski misionar iz Amerike Kenet Be oslobođen je prošle godine nakon što ga je sjevernokorejska vlada optužila da pokušava da "podrije državu".

Bonus video: