Premijer Tajlanda obećao mjere protiv izrabljivanja ribara

Agencija AP je razgovarala sa više od 40 muškaraca, porijeklom iz Mjanmara koji su rekli da su primorani da rade po 20-22 sata bez dana odmora, kao i da su šutirani, bičevani otrovnim repovima raža ili na drugi način udarani ukoliko su se žalili ili htjeli da se odmore
0 komentar(a)
Prajut Čan-oča, Foto: Reuters
Prajut Čan-oča, Foto: Reuters
Ažurirano: 27.03.2015. 08:35h

Premijer Tajlanda Prajut Čan-oča obećao je da će sprovetsti pravne mjere protiv kompanija koje su izrabljivale migrante i ribu koju su ulovili robovi izvozili na strana tržišta.

Agencija Asošiejted pres je ove nedjelje objavila da stotine ljudi zarobljenih u jednom selu na udaljenom indonežanskom ostrvu, hvataju ribu za tajlandske izvoznike koji prodaju robu u SAD.

Prajut je u intervjuu za list Bangkok Post rekao da je pročitao taj članak AP-a i da njegova vlada pojačano radi kako bi spriječila izrabljivanje radnika i kaznila odgovorne.

"Ako nastave da eksploatišu druge ljude, onda im ne bi trebalo dati dozvolu da posluju na Tajlandu i moraju da dobiju kaznu kakvu zaslužuju", rekao je Prajut.

Agencija AP je razgovarala sa više od 40 muškaraca, porijeklom iz Mjanmara koji su rekli da su primorani da rade po 20-22 sata bez dana odmora, kao i da su šutirani, bičevani otrovnim repovima raža ili na drugi način udarani ukoliko su se žalili ili htjeli da se odmore. Za svoj rad su dobijali nisku nadnicu ili nisu bili plaćeni uopšte.

Poslije izvještaja AP-a predstavnici američke vlasti i poslovnih udruženja pozvali su tajlandsku vladu da iskorijeni ropstvo u ribarstvu i da kazni one koji primoravaju migrante da love ribu koja može da završi u supermarketima i restoranima širom SAD.

Najveći tajlandski proizvođač morske hrane saopštio je da je odmah prekinuo veze sa svojim dobavljačem pošto sumnja da je možda umiješan u izrabljivanje radne snage.

Stejt department je prošle godine stavio Tajland na crnu listu zbog neispunjavanja minimuma standarda u borbi protiv trgovine ljudima.

Tajlandska vlada je najavila mjere protiv izrabljivanja radnika, uključujući nove zakone kojima će biti regulisane plate, bolovanje i smjene od najviše 14 sati, kao i pojačan nadzor ribarskih brodova.

Poslanici su u četvrtak glasali za uvođenje strožijih kazni za kršenje zakona o trgovini ljudima.

Prema podacima ministarstva spoljnih poslova, u Tajlandu ima najmanje 1,6 miliona stranih radnika, koji većinom rade u ribarskoj industriji i za koje važe ista pravila kao za tajlandske državljane.

Prajut je zahvalio medijima što su ukazali na taj problem, iako je ranije ove sedmice upozorio novinare da ne izvještavaju o trgovini ljudima bez uzimanja u obzir kako bi to moglo da utiče na reputaciju tajlandske industrije morske hrane.

Zamjenik premijera Pravit Vongsuvan izjavio je u četvrtak da na tajlandskim ribarskim brodovima nema robova.

Bonus video: