PROŠIREN MANDAT

Kanada će bombardovati Islamsku državu i u Siriji

"Borci Islamske države u najveći dio njenog teškog naoružanja brzo se prebacuju preko iračke granice u Siriju, kako bi se bolje zaštitili od naših napada (u Iraku). Smatramo da Islamska država ne smije više imati bezbjedno utočište u Siriji", rekao je Harper
2 komentar(a)
Stiven Harper, Foto: Reuters
Stiven Harper, Foto: Reuters
Ažurirano: 15.02.2019. 17:46h

Kanada je odlučila da vojnu vazduhoplovnu misiju protiv Islamske države proširi na ciljeve u Siriji, izjavio je kanadski premijer Stiven Harper.

On je rekao parlamentu da neće tražiti "ekspresnu saglasnost" vlade predsjednika Sirije Bašara al Asada za vazdušne udare po položajima Islamske države, ali je dodao da će tjesno sarađivati sa saveznicima koji posljednjih mjeseci izvode takve napade na teritoriji Sirije.

Kanada će biti prva NATO zemlja pored Velike Britanije koja će napadati položaje ekstremista na teritoriji Sirije. Pored njih, u tim akcijama učestvuju zalivske zemlje Bahrein, Saudijska Arabija, Jordan i Ujedinjeni Arapski Emirati. Kanada je do sada svoju misiju ograničavala na položaje Islamske države u Iraku.

Islamska država kontroliše značajna teritorije Iraka i Sirije na kojima je proglasila svoj "kalifat".

Stiven Harper je rekao da vlada u Otavi prepoznaje da centar moći Islamske države leži u Siriji.

"Borci Islamske države u najveći dio njenog teškog naoružanja brzo se prebacuju preko iračke granice u Siriju, kako bi se bolje zaštitili od naših napada (u Iraku). Smatramo da Islamska država ne smije više imati bezbjedno utočište u Siriji", rekao je Harper.

Kanadski premijer je obznanio i jednogodišnje produženje vojne misije te zemlje protiv Islamske države.

Prema sadašnjem rješenju, misija će važiti do 30. marta 2016.