Sirija: U eksplozijama najmanje 50 žrtava

Za sada niko nije preuzeo odgovornost za napade, ali Sirijska opservatorija za ljudska prava je saopštila da je bombaš samoubica možda bio član ekstremne džihadističke organizacije Islamska država
0 komentar(a)
Sirija, Alepo, Foto: Reuters
Sirija, Alepo, Foto: Reuters
Ažurirano: 21.03.2015. 11:24h

Najmanje 50 ljudi je poginulo, a stotinu ranjeno u dvije eksplozije automobila na dočeku Kurdske nove godine na sjeveru Sirije, piše Raša tudej.

Informacije o broju žrtava još uvek nisu konačne, ali su kurdski mediji javili da broj premašuje 50.

Povrijeđeni su prevezeni u lokalne bolnice, i mnogi od njih se nalaze u kritičnom stanju.

Kako se navodi, ekspolozije su se dogodile u razmaku od dva minuta na 50 metara udaljenosti na dan koji se obilježavava kao Dan mira i početka proljeća, prenosi Raša tudej.

Sirijska observatorija za ljudska prava je navela da su krivci za eksplozije bombaši samoubice.

UN osuđuje napad

Generalni sekretar UN Ban Ki-mun osudio je "gnusne" napade u sjeveroistočnoj Siriji u kojima je poginulo i ranjeno na desetine Kurda koji su slavili Kurdsku novu godinu.

"Prema prvim izvještajima, u dva odvojena bombaška napada ubijeno je i ranjeno 100 ljudi, uključujući žene i djecu", poručio je generalni sekretar UN u saopštenju objavljenom poslije ovih napada.

"Ovi gnusni napadi dogodili su se za vrijeme praznika kada se kurdske zajednice okupljaju i dijele nade za predstojeću godinu", dodao je Ban.

Za sada niko nije preuzeo odgovornost za napade, ali nevladina organizacija sa sjedištem u Velikoj Britaniji Sirijska opservatorija za ljudska prava je saopštila da je bombaš samoubica možda bio član ekstremne džihadističke organizacije Islamska država.

Ban je rekao da je upoznat sa tvrdnjama da Islamska država stoji iza napada i osudio je tu ekstremističku organizaciju, prenosi AFP.

Hasakeh je strateški važna provincija blizu sirijskih granica sa Irakom i Turskom, a Islamska država kontroliše nekoliko djelova te provincije, dok kurske Narodne zaštine jedinice drže njen istoimeni glavni grad.

Bonus video: