EU za oživljavanje mirovnog procesa na Bliskom istoku

Prema njenim riječima, neophodno je "hrabro rukovodstvo" za pronalazak "stabilnog i održivog rješenja" konflikta koji je generacije "lišio bezbjednosti i mira"
0 komentar(a)
Federika Mogerini, Foto: Beta-AP
Federika Mogerini, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 18.03.2015. 15:45h

Evropska unija (EU) pozdravila je danas pobjedu izraelskog premijera Benjamina Netanjahua na parlamentarnim izborima istakavši da je više nego ikad potrebno "hrabro rukovodstvo" kako bi se postiglo sveobuhvatno, stabilno i održivo rješenje izraelsko-plaestinskog konflikta.

"EU će raditi s novom izraelskom vladom na osnovu obostranog interesa i u cilju oživljavanja mirovnog procesa", navodi se u saopštenju visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federike Mogerini.

"Nalazimo se u ključnom trenutku s mnogim prijetnjama na Bliskom istoku", navela je ona, podsjećajući na "lojalnu" podršku EU u "pronalaženju mirnog rješenja izraelsko-palestinskog sukoba u interesu oba naroda i naroda u čitavom regionu".

Prema njenim riječima, neophodno je "hrabro rukovodstvo" za pronalazak "stabilnog i održivog rješenja" konflikta koji je generacije "lišio bezbjednosti i mira".

Netanjahu, na vlasti od 2009. godine, pobijedio je na juče održanim parlamentarnim izborima, pošto je njegova desničarska stranka Likud, poslije tijesne i neizvjesne trke, osvojila 23,26 odsto glasova i ostala najjača stranka u izraelskom Knesetu sa 30 od ukupno 120 poslaničkih mjesta.

Bonus video: