Novac CIA završio u rukama Al Kaide

Generalni konzul u Pakistanu je otet 2008. i predat Al Kaidi. Oslobođen je nakon 2 godine kasnije pošto je Al Kaidi plaćeno 5 miliona dolara, od čega je petina bio novac CIA
6 komentar(a)
Abdul Halik Farahi (Novina), Foto: Nytimes.com
Abdul Halik Farahi (Novina), Foto: Nytimes.com
Ažurirano: 15.03.2015. 08:11h

Oko milion dolara koje je američka Centralna obavještajna agencija obezbijedila za tajni fond vlade Avganistana potrošen je na otkup za jednog avganistanskog diplomatu, objavio je juče „Njujork tajms“.

Lider Al Kaide Osama bin Laden je prvo bio zabrinut zbog uplate, strahujući da CIA zna za novac i da ga je natopila nekom radioaktivnom ili otrovnom supstancom ili da mu prati trag, pa je predložio da bude promijenjen u drugu valutu, piše njujorški list.

Dodaje se da su pisma o plaćanju otkupa nađena 2011. kada su pripadnici jedinice Foke američke mornarice ubili Bin Ladena u njegovom sjedištu u Abotabadu u Pakistanu. Ona su predočena kao dokaz na suđenju Abidu Nasiru, koji je ovog mjeseca osuđen u Njujorku za podsticanje na terorizam i zavjeru za bombaški napad na jedan šoping centar u Mančesteru.

„Njujork tajms“ navodi da je Abdul Halik Farahi bio generalni konzul Avganistana u Pakistanu, kada je otet 2008. i predat Al Kaidi. Oslobođen je dvije godine kasnije pošto je Avganistan platio Al Kaidi pet miliona dolara, od čega je petina bio novac CIA iz fonda avganistanske vlade koji mjesečno dobija gotovinu od te agencije, navodi se u izvještaju. Jedan zvaničnik Al Kaide je pisao Bin Ladenu da će novac od otkupa biti upotrijebljen za oružje, operativne potrebe i pomoć porodicama boraca Al Kaide u Avganistanu.

„Njujork tajms“ piše da je novac koji je CIA slala avganistanskoj predsjedničkoj palati tokom mandata Hamida Karzaija korišten da se kupi podrška ratnih vođa, zakonodavaca i drugih, kao i za tajna diplomatska putovanja i smještaj visokih zvaničnika. Avganistanski zvaničnici su rekli za američki list da su isplate rjeđe od kada je Ašraf Gani postao predsjednik u septembru.

Osim na prepisku Al Kaide, „Tajms“ je naveo da priču zasniva na razgovoroma sa avganistanskim i zapadnim zvaničnicima, ali da CIA nije željela da komentariše.