Komunistička partija Kine o životu poslije smrti

Budisti vjeruju da se duša poslije smrti reinkarnira na svom putu ka konačnoj nirvani ili oslobođenju od stalno ponavljajućeg ciklusa rođenja i smrti. Dalaj lama se smatra reinkarnacijom Bude, čija misija je da pomaže drugima na putu ka nirvani
116 pregleda 1 komentar(a)
Kiina Komunistička partija kongres, Foto: Reuters
Kiina Komunistička partija kongres, Foto: Reuters
Ažurirano: 14.03.2015. 13:47h

Kineska Komunistička partije je zvnično ateistička, ali to je nije spriječilo da iznese neke interesantne tvrdnje o životu poslije smrti.

Jedna od najžešćih debata na ovonedjeljnom godišnjem nacionalnom kongresu ticala se dalaj lame, tibetanskog budističkog lidera u izgnanstvu.

Delegati su bili bijesni zbog dalaj lamine izjave u nedavnim intervjuima da možda neće biti reinkarniran, čime bi bio okončan sedmovjekovni rodoslov tibetanskog vjerskog vođe.

Njegovi komentari ugrozili su planove Pekinga da poslije dalaj lamine smrti izabere njegovog nasljednika koji će biti naklonjen Kini, navodi agencija AP i dodaje da je kineski stav: "Dalaj lama ne kontroliše sljedeći život. Mi ga kontrolišemo".

Bivši guverner Tibeta Padma Čoling rekao je novinarima ove nedjelje u Pekingu da dalaj lama želi da se "bori sa centralnom kineskom vladom za pravo na reinkarnaciju".

"Može li on da odluči kada će biti obustavljena reinkarnacija. To je nemoguće", rekao je Padma.

Viši savjetnik kineske vlade Džu Vejkun u sličnom ljutitom tonu rekao je u srijedu da "reinkarnacija dalaj lame treba da bude odobrena od strane centralne vlade, a ne bilo koje druge strane".

On je ocijenio dalaj lamino odbijanje da se pokori političkim zahtjevima Pekinga kao "dvostruku izdaju" Kine i njenog povjerenja.

Džu je dodao da je tibetanski vjerski lider iskazao "veoma neozbiljan, veoma nepoštujući stav" time što je naznačio da bi mogao da se reinkarnira kao stranac, žena ili čak pčela.

"Ima li ikoga na svijetu koji zauzima ovakav stav prema vlastitoj reinkarnaciji", upitao je Džu.

Samoproglašena tibetanska vlada u izgnanstvu još nije komentarisala posljednje kineske izjave. Ta vlada je ustanovljena pošto je dalaj lama pobjegao u Indiju 1959, poslije neuspelog ustanka protiv kineske vlasti.

Komunističke trupe počele su 1949. nasilnu okupaciju Tibeta, ali Kina tvrdi da ima suverenitet nad tom oblašću više od sedam vjekova.

Mnogi Tibetanci smatraju da je Tibet veći dio tog vremena bio suštinski nezavistan, ne plaćajući nikakve poreze, održavajući svoju vjojsku i vodeći ratove i samostalno upravljajući svojim pravnim i političkim sistemom.

Budisti vjeruju da se duša poslije smrti reinkarnira na svom putu ka konačnoj nirvani ili oslobođenju od stalno ponavljajućeg ciklusa rođenja i smrti.

Dalaj lama se smatra reinkarnacijom Bude, čija misija je da pomaže drugima na putu ka nirvani.

Prema tibetanskoj budističkoj tradiciji vjeruje se da dalaj lama može da zadrži određeni stepen kontrole nad tim kako i kada će se njegova duša reinkarnirati.

Bonus video: