Amiri: SAD nisu ispunile svoja obećanja da će pomoći Iraku

Iračke snage su u srijedu prvi put ušli u Tikrit sa sjevera i juga, a juče su se žestoko sukobili sa džihadistima oko kontrole nad sjevernim dijelom grada Kadisijom i ispaljivali granate na centar grada, koji je i dalje u rukama ID
3 komentar(a)
Irak, Foto: Beta/AP
Irak, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 14.03.2015. 10:06h

Sjedinjene Američke Države nisu ispunile svoja obećanja da će pomoći Iraku u borbi protiv džihadista Islamske države, kazao je komandant iračkih moćnih šiitskih snaga Hadi al-Amiri i dodao da je za razliku od toga Irana iračkim snagama pružio "bezuslovnu podršku”.

On je na frontu u Tikritu, gdje se iračke snage bore protiv pripadnika Islamske države da bi ponovo preuzeli kontrolu nad rodnim gradom Sadama Huseina, kritikovao one koji "ljube ruke Amerikancima a zauzvrat ne dobijaju ništa", prenijela je agencija AP.

Iračke snage su u srijedu prvi put ušli u Tikrit sa sjevera i juga, a juče su se žestoko sukobili sa džihadistima oko kontrole nad sjevernim dijelom grada Kadisijom i ispaljivali granate na centar grada, koji je i dalje u rukama ID.

Al-Amri je istakao da je "pomoć Irana bezuslovna" i upozorio da Irak ne treba da žrtvuje svoj suverenitet da bi dobio oružje i pomoć od SAD, čime sugeriše da iračka vlada prima upustva od zvaničnog Vašingtona.

"Naš suverenitet je važniji od američkog oružja. Mi možemo da uvezemo oružje iz bilo koje zemlje svijeta", istakao je Al-Amri.

Šiitske snage, koje imaju pomoć Irana, igraju ključnu ulogu u preuzimanju iračkog teritorija iz ruku Sunita koji se bore na strani Islamske države i pružaju značajnu podršku zvaničnoj iračkoj vojsci i policiji.

Jedan neimenovani irački zvaničnik je za AP izjavio da je Iran Bagdadu prodao oružje u vrijednosti od deset milijardi dolara, uglavnom za vođenje uličnih borbi.

Sa druge strane, međunarodna koalicija na čelu sa SAD je od avgusta 2014. izvršila više od 2.000 vazdušnih napada na položaje ID samo u Iraku, što je, prema priznanju iračkih i američkih vlasti, imalo značajnu ulogu u pobedama nad džihadistima u više iračkih gradova i na brani Mosul.

Američke snage, međutim, ne učestvuju u operacijama u Tikritu, zato što ih, kako ističu zvaničnici iz SAD, zvanični Bagdad nije pozvao na učešće.

Bonus video: