Ko je ubio 22 iračka vojnika: Stradali od bombi namijenjenih ID?

Ipak, za sada niko nije preuzeo odgovornost za smrt iračkih vojnika, ali vojni zvaničnici tvde da su za to krivi članovi koalicije koju predvode SAD
1 komentar(a)
Irak, vojska, Foto: Reuters
Irak, vojska, Foto: Reuters
Ažurirano: 13.03.2015. 19:56h

Iračka vlada istražuje smrt 22 vojnika svoje vojske u zapadnoj provinciji Anbar i sumnja da su za to odgovorni vazdušni napadi koalicije koju predvode SAD, javlja B92.

Vojnici su ubijeni u srijedu, kada je bombardovan komandni štab vojske nedaleko od Ramadija, grada u centralnom Iraku, 110 kilometara zapadno od Bagdada.

"Avijacija međunarodne koalicije je izvela nekoliko napada na položaje nacionalnih oružanih snaga, koje vode težak rat protiv Islamske države", navedeno je u zajedničkom saopštenju iračke vojske i policije, a prenosi B92.

Ipak, za sada niko nije preuzeo odgovornost za smrt iračkih vojnika, ali vojni zvaničnici tvde da su za to krivi članovi koalicije koju predvode SAD.

Portparol međunarodnih snaga Tomas Gileran je rekao da je izvršen samo jedan napad u provinciji Anbar, te da tom prilikom nije zabilježena kolateralna šteta.

Prema navodima pojedinih vojnih zvaničnika SAD, koje prenosi Rojters, irački vojni avioni su takođe letjeli nad teritorijom gdje su vojnici poginuli, uz navode da su od iračke vojske dobili izvještaje o mogućem incidentu unutar iračkih snaga.

Sa druge strane, lider Savjeta provincije Anbar Sabak Karut rekao je da je smrt vojnika prouzrokovao eksploziv postavljen u podzemnim tunelima komandnog štaba.

Bonus video: