SAD traže od Vijetnama da uskrati pristup ruskim avionima

SAD poštuju pravo Vijetnama da ulazi u sporazume s drugim zemljama, ali traže od Vijetnama da obezbijedi da Rusija ne koristi taj pristup za "sprovođenje aktivnosti koje mogu povećati tenzije u regionu", saopštio je Stejt department
2 komentar(a)
Rusija, avion, Foto: Shutterstock
Rusija, avion, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 12.03.2015. 17:48h

Sjedinjene Američke Države zatražile su danas od Vijetnama da više ne dozvoljava da ruski vojni avioni za točenje goriva slijeću u vijetnamsku bazu, navodeći da to može povećati tenzije u Azijsko-pacifičkom regionu.

Zvaničnici SAD izrazili su zabrinutost posljednjih mjeseci zbog povećanog broja patrola ruskih aviona blizu Japana i Južne Koreje, ali i kalifornijske obale i američke teritorije Guam.

Stejt department je danas saopštio da je upoznat sa sporazumom koji omogućava ruskim avionima tankerima "Il-78" za sipanje goriva u vazduhu, da slijeću u bazu Kamran, koja je bila i američka baza tokom Vijetnamskog rata.

SAD poštuju pravo Vijetnama da ulazi u sporazume s drugim zemljama, ali traže od Vijetnama da obezbijedi da Rusija ne koristi taj pristup za "sprovođenje aktivnosti koje mogu povećati tenzije u regionu", saopštio je Stejt department.

Bonus video: