Najmanje 40 stradalo u sukobima Kurda i Islamske države

Preuzimanje kontrole nad strateškim gradom Tal Tamrom omogućilo bi Islamskoj državi da kontroliše i ključni put koji spaja istočnu stranu provincije Hasakeh sa istoimenim gradom koji je u rukama Kurda, čime bi stekli pristup granici sa Irakom i džahadističkom bastionu u Mosulu
0 komentar(a)
Kurdi, Mosul, Foto: Beta-AP
Kurdi, Mosul, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 09.03.2015. 07:48h

Najmanje 40 kurdskih boraca i džihadista Islamske države ubijeno je u sukobima u strateškom gradu na sjeveru Sirije, a 11 civila ubijeno je u vazdušnom napadu vladinih snaga.

U sukobima koji su izbili juče kada je ID otpočela ofanzivu u namjeri da od kurdskih snaga preuzme kontrolu nad gradom Tal Tamrom u pokrajini Hasakeh ubijeno je 40 boraca sa obje strane, navodi ova organizacija, a prenosi AFP.

Preuzimanje kontrole nad strateškim gradom Tal Tamrom omogućilo bi Islamskoj državi da kontroliše i ključni put koji spaja istočnu stranu provincije Hasakeh sa istoimenim gradom koji je u rukama Kurda, čime bi stekli pristup granici sa Irakom i džahadističkom bastionu u Mosulu, navodi francuska agencija.

Istovremeno, u današnjem vazdušnom napadu na Irbin u blizini Damaska, tokom kojeg su na grad ispaljivane rakete, ubijeno je 11 civila i ranjeno 50 ljudi, od kojih neki teško, navodi Opservatorija.

Pojavili su se i navodi da je nekoliko civila ranjeno u djelovima Damaska koji su pod kontrolom režima, dok sukobi i dalje traju u pokrajini Alep između režimskih snaga i boraca Fronta Al-Nusra, ogranka Al Kaide.

U ratu između snaga sirijskog predsjednika Bašara al-Asada i pobunjenika je, nakon skoro četiri godine, poginulo više od 210.000 ljudi.

Bonus video: