Keri i Fabijus: Još ima prepreka za dogovor s Iranom

"Pred nama je nekoliko kritičnih nedjelja. Ali nemamo osjećaj hitnosti da moramo da postignemo bilo kakav dogovor. Moramo da postignemo pravi dogovor", kazao je Keri
0 komentar(a)
Džon Keri, Loran Fabijus, Foto: Reuters
Džon Keri, Loran Fabijus, Foto: Reuters
Ažurirano: 07.03.2015. 15:55h

Svjetski zvaničnici koji su se danas okupili u Parizu kako bi pronašli rješenje za sporni iranski nuklearni program saopštili su da su ujedinjeni po pitanju strategije i cilja postizanja dogovora s Teheranom.

"Na istoj smo strani. Znamo čemu težimo i težimo istoj stvari", izjavio je američki državni sekretar Džon Keri poslije sastanka s francuskim ministrom spoljnih poslova Loranom Fabijusom.

Keri i Fabijus istakli su da je u pregovorima postignut napredak, ali da i dalje ima prepreka koje treba premostiti da bi se postigao dogovor do kraja marta.

Nova runda pregovora svjetskih sila i Irana trebalo bi da ponovo počne 15. marta, vjerovatno u Ženevi. Dogovor bi trebalo da bude postignut do 31. marta, a tehnički detalji precizirani do 1. jula.

"Ostvaren je napredak u određenim oblastima, ali ima i neslaganja", kazao je Fabijus i dodao da treba još raditi na pitanjima dužine predloženog sporazuma i načinu na koji će se verifikovati da li Iran ispunjava dogovor.

"I dalje se radi na dužini, potrebna nam je garancija i transparentnost je neophodna", kazao je francuski ministar.

Keri je izjavio da Iran mora da dokaže da ne pokušava da proizvede atomsko oružje. Teheran tvrdi da je njegov nuklearni program isključivo u mirnodopske svrhe.

"Pred nama je nekoliko kritičnih nedjelja. Ali nemamo osjećaj hitnosti da moramo da postignemo bilo kakav dogovor. Moramo da postignemo pravi dogovor", kazao je Keri.

Keri i Fabijus su se u Parizu sastali i s britanskim i njemačkim ministrima spoljnih poslova Filipom Hemondom i Frank-Valterom Štajnmajerom.

Iranski potpredsjednik i šef Iranske agencije za atomsku energiju Ali Akbar Salehi izjavio je u međuvremenu da su neke tehničke prepreke za postizanje konačnog sporazuma uklonjene u razgovorima s američkim pregovaračima.

Salehi je za iransku državnu televiziju izjaivo da je Teheran dao predloge za uklanjanje "lažne zabrinutosti" o iranskom nuklearnom programu, utirući put za konačan dogovor.

Bonus video: