"Emvazi je najbolji radnik kojeg smo imali"

Na pitanje da li ima poruku za Emvazija, bivši poslodavac kojem „Gardijan“ nije objavio ime, rekao je: „Budi u strahu od Boga, zato što islam zabranjuje to što radiš“
6 komentar(a)
Džejms Foli, Foto: Reuters
Džejms Foli, Foto: Reuters
Ažurirano: 03.03.2015. 07:05h

Britanac Muhamed Emvazi, koji je kao „Džihadi Džon“ počinio brutalna ubistva u ime Islamske države, prema riječima bivšeg poslodavca, bio je jedan od najboljih radnika te kompanije, piše list „Gardijan“.

Džihad Džon je postao poznat kada je Islamska država prošle godine objavila video snimak na kome muškarac s britanskim akcentom siječe glavu američkom novinaru. Nakon toga je objavljeno još nekoliko snimaka brutalnih ubistava u kojima je učestvovao.

Emvazi je sa šest godina s porodicom stigao iz Kuvajta u London, gdje je završio kompjutersko programiranje, ali se po diplomiranju vratio u Kuvajt, gdje se zaposlio u jednoj IT kompaniji.

„On je bio najbolji radnik kojeg smo ikada imali“, rekao je bivši šef za tada 21-godišnjeg Emvazija, dodajući da je bio dobar s ljudima, „smiren i pristojan“.

Na pitanje da li ima poruku za Emvazija, bivši poslodavac kojem „Gardijan“ nije objavio ime, rekao je: „Budi u strahu od Boga, zato što islam zabranjuje to što radiš“.

„Kako je neko tako smiren i tih kao on mogao postati čovjek kojeg sam vidio na vijestima? Prosto nije logično da bi to mogao biti taj momak“, rekao je poslodavac.

Emvazi je otišao u Kuvajt ubrzo pošto je imao prvi kontakt s obavještajnom službom zbog puta u Tanzaniju. U Kuvajtu je bio na tromjesečnom probnom radu, gdje je zarađivao 900 eura mjesečno plus oko 150 eura za troškove i pet odsto provizije za sklopljeni posao, što je skromno u odnosu na ono što je mogao da dobije u Britaniji.

Bivši poslodavac je rekao da su svi bili iznenađeni kada je neko iz Londona došao da radi u Kuvajt, pošto mnogi njegovi vršnjaci idu u suprotnom smjeru.

Tokom probnog perioda u kompaniji, Emvazi je dva puta tražio hitno odustvo, drugi put par dana prije nego što će otići zauvijek 25. aprila 2010. Poslije povratka u London, pripadnici službi za borbu protiv terorizma su ga pritvorili i onemogućili mu da se vrati u Kuvajt.

Vjeruje se da je Emvazi 2013. godine stigao u Siriju, gdje se pridružio Islamskoj državi i postao ozloglašeni Džihad Džon, trenutno jedan od najtražnijih ljudi na svijetu.

Bonus video: