POSLIJE NOVIH PRIJETNJI

SAD: Strah od napada "usamljenih vukova"

Sagovornica Dojče velea, inače stručnjak za bezbjednosna pitanja, uznemirena je zbog toga što bi Al Šabab prilikom organizacije napada mogao da angažuje zemljake koji žive u Americi
3 komentar(a)
Al Šabab, Foto: Beta-AP
Al Šabab, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 15.02.2019. 23:52h

Nove pijretnje terorista iz redova milicije Al Šabab prvukle su veliku pažnju u SAD. Ipak, moguće je da se somalijski islamisti na ovaj način samo bore da ne padnu u zaborav, piše Gero Šlis.

"Vestgejt je bio samo početak", naglašeno je u jednoj propagandnoj video-poruci Al Šababa u kojoj islamistička milicija najavljuje napade na tržne centre u Evropi i SAD. Osim centra "Mall of America" u saveznoj državi Minesota, kao moguće mete napada su navedena i dva tržna centra u Kanadi i Velikoj Britaniji. 

Prijetnje su put ka udarnim vijestima 

Još uvijek su svježa sjećanja na napad koji je ova milicija izvela na centar "Westgate" u Najrobiju. Te 2013. poginulo je 67 osoba, a borbe oko centra cijeli svijet su nekoliko dana držale bez daha. To što je Al Šabab pozvao na napad na poznati "Mall of America" našlo se u udarnim vijestima mnogih američkih i drugih medija. "S obzirom na mogućnosti milicije Al Šabab bio bi to poveći iskorak za nju ukoliko bi zaista bila u mogućnosti da izvede napad tako daleko od centra svojih operacija", relativizuje Ričard Dauni, stručnjak za afrička pitanja pri Centru za strateške i internacionalne studije (CSIS). 

Ova milicija je do sada izvodila vojne operacije isključivo u regionu Somalije i susjednih država. "Noviji razvoj događaja ukazuje na to da Al Šabab ne samo da nije ojačao, nego je postao slabiji", tvrdi Dauni. 

Opasnost od "usamljenih vukova" 

Nasuprot tome, Selina Rilujo, profesor na Nacionalnog univerzitetu odbrane, kaže: "Svaka teroristička prijetnja mora se shvatiti ozbiljno." Al Šabab ne mora da pošalje sopstvene pripadnike kako bi izvela napad. "Mi smo prije svega zabrinuti da bi preko društvenih mreža za ciljeve ideologije nasilnih ekremista mogli da budu vrbovani određeni pojedinci", kaže Rilujo. Nije isključeno da bi "usamljeni vukovi" na svoju ruku mogli da napadnu "meke ciljeve" koje su pomenuli teroristi Al Šababa, između ostalog i tržne centre. 

Nema konkretnih saznanja 

Američki ministar odbrane i američka savezna policija FBI su, doduše, povećali mjere bezbjednosti u centru "Mall of America", ali ne vide "vjerodostojne indicije" da su u toku pripreme za napad na ovaj ili bilo koji drugi tržni centar u SAD. Televizija CNN ove izjave komentariše kao "smanjivanje stepena opasnosti". Ričard Dauni ide korak dalje: "Video poruka Al Šababa je očajnički pokušaj da se izazove radikalizacija nekih osoba. To je više nada u takav razvoj događaja, nego realno očekivanje da će se desiti tako nešto." On smatra da je reakcija vlade u Vašingtonu primjerena situaciji. 

Selina Rilujo ipak vjeruje da treba bi trebalo biti oprezan: "Pomenuti tržni centar je odavno okarakterisan kao mogući cilj terorističkih grupa. Ne samo Al Šababa, nego i Al Kaide." 

Uloga somalijske dijaspore 

Naša sagovornica, inače stručnjak za bezbjednosna pitanja, uznemirena je zbog toga što bi Al Šabab prilikom organizacije napada mogao da angažuje zemljake. koji žive u blizini centra "Mall od America". 

U saveznoj američkoj državi Minesota danas živi velika zajednica Somalijaca koji su tokom 90-ih pobjegli iz domovine u kojoj su se odigravali krvavi sukobi. Zvanični izvori govore o oko 35.000 Somalijaca. Lokalni stručnjaci, kao i lokalni list Star Tribune Minneapolis smatraju da su te procjene nerealne i govore o oko 80.000 osoba. 

Uspješna regrutacija 

Mnogi Somalijci, tvrdi Rilujo, pokušavaju da se integrišu. Ipak veliki broj njih koji je bez posla ili koji je prekinuo školovanje pokazuje koliko su neintegrisani. To je opasan razvoj događaja jer su na pozive ideologa posebno osjetljivi oni koji se ne osjećaju prihvaćenim u nekom društvu. 

Al Šabab i takozvana "Islamska Država" očigledno su bili uspješni u regrutovanju pripadnika među članovima somalijske zajednice. Rilujo govori o nekoliko desetina mladića, koji su bili spremni da se pridruže terorističkim milicijama u njihovoj borbi ili će to tek biti slučaj. Uprkos relativno malom broju njih, oni predstavljaju realnu opasnost za SAD: "Mladići koji ne uspijevaju da se socijalno, ekonomski ili politički integrišu u društvo, mogu biti privučeni pozivima Al Šababa i pridružiti im se." 

Ministarstvo za zaštitu domovine uskoro bez novca? 

Upravo usred ove žučne javne rasprave čuju se prijetnje opozicionih republikanaca da će blokirati sredstva izdvojena za potrebe Ministarstva za zaštitu domovine. Oni na taj način žele da blokiraju planove predsjednika Obame da zaustavi protjerivanje iz SAD više od četiri miliona ilegalnih useljenika. U slučaju blokade ministarstva bili bi blokirani i njegovi saradnici nadležni za borbu protiv terorizma. Predsjednik Obama je upozorio Kongres da u tom slučaju "uslijedile posljedice za nacionalnu bezbjednost". 

Za Selinu Rilujo blokada pomenutog ministarstva ne bi značila manju zaštitu za građane SAD. Postoje mnoge druge vladine institucije koje se bave istim poslom. "FBI je vodeća institucija u borbi protiv terorizma unutar SAD. On je pod okriljem Ministarstva pravosuđa i nije pogođen aktuelnom političkom prepirkom", istče Rilujo.