Raul Kastro odlikovao petoricu kubanskih obavještajaca

"Osjećamo veliku zahvalnost i lojalnost prema svima onima koji su nam kroz našu istoriju svojim žrtvovanjem omogućili da živimo u socijalističkoj, revolucionarnoj i pobjedničkog Kubi", izjavio je Herardo Ernandes, jedan od petorice agenata koji je dobio medalju
0 komentar(a)
Raul Kastro, Foto: Reuters
Raul Kastro, Foto: Reuters
Ažurirano: 25.02.2015. 08:31h

Predsjednik Kube Raul Kastro je odlikovao petoricu kubanskih obavještajaca koji su proveli više godina u američkim zatvorima i tako postali heroji u svojoj zemlji, što je ipak izazvalo napetost u odnosima sa SAD u vrijeme kad jačanja napora za normalizaciju odnosa dvije zemlje.

Puštanje na slobodu posljednje trojice članova "Kubanske petorke" je u decembru prošle godine doprinijelo istorijskom otopljavanju odnosa Kube i SAD, prenijela je agencija AP.

"Osjećamo veliku zahvalnost i lojalnost prema svima onima koji su nam kroz našu istoriju svojim žrtvovanjem omogućili da živimo u socijalističkoj, revolucionarnoj i pobjedničkog Kubi", izjavio je Herardo Ernandes, jedan od petorice agenata koji je dobio medalju od predsjednika Kastra.

Ernandes, Antonio Gerero, Ramon Labanino, Rene Gonsales i Fernando Gonsales su bili kubanski obavještajci, čija je takozvana "osinja mreža" bila aktivna na Floridi devedesetih godina prošlog vijeka.

Američke vlasti su ih uhapsile 1998. godine i kasnije osudile po optužbama uključujući zavjeru i neprijavljivanje da su strani agenti.

Zvanična Havana tvrdi da oni nisu ugrožavali američki suverenitet već su samo nadzirali militantne grupe iseljenika koje kubanske vlasti okrivljuju za terorističke napade na toj ostrvskoj zemlji, uključujući niz eksplozija u hotelima.

Bonus video: