Sniježne mećave na Bliskom istoku: Djeca u Jerusalimu ne idu u školu, ali se grudvaju

Dva glavna autoputa koji vode u Jerusalim, grad čija nadmorska visina dostiže 795 metara, su zatvorene u oba pravca
0 komentar(a)
Izrael, snijeg, Foto: Reuters
Izrael, snijeg, Foto: Reuters
Ažurirano: 20.02.2015. 11:26h

Sniježne mećave zahvatile su rano jutros Izrael, Jordan i Liban, pa su uslijedili apeli građanima da ostanu kod kuće, jer su zaleđene ulice blokirane.

U Jerusalimu je napadalo 25 centimetara snijega tokom druge velike mećave ove zime.

Škole su danas zatvorene i lokalni autobusi ne mogu da saobraćaju po uobičajenom rasporedu.

Dva glavna autoputa koji vode u Jerusalim, grad čija nadmorska visina dostiže 795 metara, su zatvorene u oba pravca.

Malo vozila se može vidjeti na zaleđenim ulicama, osim kola hitne pomoći i onih koji imaju pogon na četiri točka.

"Puno snijega je palo u Jerusalimu, oko 25 centimetara do sada i nastaviće da pada tokom dana," saopštio je prognostičar Rinat Rehamin iz izraelskog Meteorološkog servisa za javni radio.

Trg na kome se nalaze džamije Al Aksa i Kupola na stijeni je pokriven zaleđenim snijegom, a palestinska djeca se tamo grudvaju.

Snijeg je takođe prekrio okupiranu Zapadnu obalu i palestinske vlasti su savjetovale ljudima da ne voze, pa čak ni da ne izlaze napolje, osim ako je to prijeko potrebno, sugerišući ljudima da ostanu kod kuće, kako prenosi AFP.

Armija je u pripravnosti da pomogne civilima u najzabačenijim predjelima. Prethodno je decembru Jerusalim zahvatila najveća sniježna oluja poslije više decenija.

U susjednom Jordanu većina puteva je blokirana, uključujući i one u prijestonici Amanu. Vlasti su upozorile stavnovnike da ne napuštaju svoje domove.

U Libanu je snijeg pao u djelovima zemlje nadmorske visine preko 200 metara, a u Bejrutu je padao grad, saopštio je libanski Meteorološki servis.

Bonus video: