Pussy Riot: Pjesma za čovjeka koga je ubila policija u Njujorku

Uz spot piše da je pjesma posvećena Eriku Garneru i "svim onima od Rusije do Amerike i širom svijeta koji trpe teror države"
0 komentar(a)
Pussy Riot, Foto: Shutterstock
Pussy Riot, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 18.02.2015. 20:10h

Ruska pank rok grupa Pussy Riot snimila je muzički spot posvećen Eriku Garneru, nenaoružanom čovjeku kojeg je zahvatom gušenja ubio njujorkši policajac. Marija Aljohina i Nadežda Tolokonikova obučene u uniforme ruske policije u spotu se žive sahranjuju. Pjesma je nazvana "Ne mogu da dišem" (I Can't Breathe), što su bile posljednje riječi koje je Erik Garner izrekao na snimku na kojem je zabilježeno njegovo privođenje tokom kojeg preminuo.

Tolokonikova i Aljohina su uhapšene u Rusiji 2012. poslije performansa u glavnoj moskovskoj crkvi nakon čega su provele skoro dvije godine u zatvoru. One su osuđene za huiliganizam na dvije godine zatvora, ali su oslobđene poslije nekoliko mjeseci, u decembru 2013. Na Jutjub nalogu "PussyRiotVideo" uz spot piše da je pjesma posvećena Eriku Garneru i "svim onima od Rusije do Amerike i širom svijeta koji trpe teror države - ubijenim, ugušenim, nestalim zbog rata i državom sponzorisanog nasilja svih vrsta - za političke zatvornike i one koji se na ulici bore za promjenu". "I Can't Breath" je snimljena u Njujorku u decembru 2014. tokom protesta zbog policijske brutalnosti.

Bonus video: