Savjet bezbjednosti UN oštro osudio pogubljenje Kopta

Ekstremisti, koji se predstavljaju kao "Islamska država – provincija Tripoli", sinoć su objavili video snimak odrubljivanja glava grupi egipatskih Kopta, otetih u decembru
1 komentar(a)
Savjet bezbjednosti, Foto: Beta/AP
Savjet bezbjednosti, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 16.02.2015. 16:44h

Članice Savjeta bezbjednosti UN oštro su osudile odrubljivanje glava egipatskim Koptima, koje su počinili pripadnici Islamske države u Libiji.

U zajedničkom saopštenju 15 članica Savjeta navodi da je taj akt "kukavički i gnusan" i da je još jednom pokazao "brutalnost" pripadnika Islamske države.

U saopštenju se podsjeća na prethodne rezolucije Savjeta bezbjednosti kojima se poziva na ujedinjenje, kako bi se odlučilo o "novim mjerama" protiv Islamske države.

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun saopštio je da je riječ o divljačkom činu i da je dijalog šansa da se Libiji pomogne da prevaziđe aktuelnu krizu.

Ekstremisti, koji se predstavljaju kao "Islamska država – provincija Tripoli", sinoć su objavili video snimak odrubljivanja glava grupi egipatskih Kopta, otetih u decembru.

Zbog toga su egipatske snage danas počele vazdušne napade na ekstremiste, naglašavajući da je to učinjeno "iz osvete za krvoproliće.

To je prvi put da su vlasti u Kairu zvanično priznale vojnu akciju Egipta u susjednoj Libiji. U toj zemlji su se ekstremističke grupe ukorijenile poslije građanskog rata 2011. godine, kada je svrgnut i ubijen libijski vođa Muamer Gadafi.

U gradu Sirta u Libiji u decembru prošle godine je otet 21 egipatski radnik. Oni su bili Kopti hrišćanske vjeroispovesti, i njihovi otmičari su već tada prijetili da će ih ubiti. Nije jasno da li su sinoć svi oni pogubljeni.

Bonus video: