Još traju konsultacije o rezoluciji o Ukrajini

Neke od 15 zemalja članica UN su, međutim, uložile amandmane na tekst rezolucije, a među njima je i Malezija. Ta zemlja traži da tekst sadrži i dio koji se odnosi na avion MH-17 melazijske aviokompanije koji je polovinom jula prošle godine oboren na istoku Ukrajine
0 komentar(a)
Savjet bezbjednosti UN, Foto: Reuters
Savjet bezbjednosti UN, Foto: Reuters
Ažurirano: 16.02.2015. 15:39h

Zemlje članice Savjeta bezbjednosti UN još nisu spremne da usvoje ruski predlog rezolucije o prekidu vatre na istoku Ukrajine, ali se konsultacije o tome nastavljaju, saopštili su diplomatski izvori.

"Imamo nove konsultacije, ali nismo u mogućnosti da o predlogu rezolucije glasamo. Pažljivo pratimo događanja na terenu", rekao je u nedjelju uveče britanski ambasador Mark Lajal Grent.

Savjet bezbjednosti UN juče je trebalo da se izjasni o tekstu rezolucije na predlog Rusije, kojom se poziva na punu primjenu dogovora o prekidu vatre postignutom prošle nedjelje u Minsku.

Neke od 15 zemalja članica UN su, međutim, uložile amandmane na tekst rezolucije, a među njima je i Malezija. Ta zemlja traži da tekst sadrži i dio koji se odnosi na avion MH-17 melazijske aviokompanije koji je polovinom jula prošle godine oboren na istoku Ukrajine.

Dogovor o prekidu vatre na istoku Ukrajine stupio je na snagu u subotu u ponoć. Od tada se uglavnom poštuje, ali je ipak zabilježeno bombardovanje u blizini strateškog grada Debaljcevo, gdje je raspoređeneo više hiljada ukrajinskih vojnika.

Dogovor o prestanku vatre u Minsku su poslije 16 sati pregovora u četvrtak postigli njemačka kancelarka Angela Merkel i ukrajinski, ruski i francuski predsjednici Petro Porošenko, Vladimir Putin i Fransoa Oland.

Prema dogovoru, ukrajinska vojska i proruski pobunjenici treba da povuku teško naoružanje sa linije fronta, čime bi bila stvorena tampon zona. Povlačenje ostalog naoružanja trebalo bi da počne danas, i trajalo bi dvije nedelje.

Sporazumom je predviđena i revizija ukrajinskog Ustava kojom bi se tim područjima s većinskim ruskim stanovništvom dala veća autonomija, kao i to da ukrajinsku granicu kontroliše Kijev.

Bonus video: