Naftaši režu ulaganja, cijene skaču

"Smanjenje investicija u naftnom sektoru neće značajnije uticati na cijene na kratak rok, sve dok nivo proizvodnje nafte ne bude smanjen", smatra investicioni analitičar singapurske firme Filip fjučers Danijel Ang
2 komentar(a)
Nafta, Egipat, Foto: Reuters
Nafta, Egipat, Foto: Reuters
Ažurirano: 13.02.2015. 09:25h

Cijene nafte su danas porasle, kao reakcija na vijesti da vodeći proizvođači tog energenta smanjuju obim investicija, navode analitičari.

Američka "laka" nafta (WTI) za martovsku isporuku poskupila je na berzi u Njujorku 52 centa na 51,73 dolara, dok je u Londonu "brent" nafta za isporuku u aprilu skočila 53 centa na 59,81 dolar, prenosi agencija Frans pres.

WTI je juče poskupio 2,37 dolara, a "brent" 2,39 dolara posljednjeg dana trgovanja za martovsku isporuku.

"Smanjenje investicija u naftnom sektoru neće značajnije uticati na cijene na kratak rok, sve dok nivo proizvodnje nafte ne bude smanjen", smatra investicioni analitičar singapurske firme Filip fjučers Danijel Ang.

Podaci o zalihama nafte u SAD, najvećem svjetskom potrošaču tog energenta, su ove nedelje na 80-godišnjem maksimumu.

Cijene nafte su od juna prošle godine pale oko 60 odsto na nešto iznad 40 dolara za barel, a u prethodnim nedjeljama su se blago oporavile, zahvaljujući smanjenju broja naftnih bušotina u Americi, nakon što su kompanije poput Totala i Rojal Dač Šela smanjile investicije.

Bonus video: