SAD: Senatori predlažu ukidanje trgovinskih sankcija Kubi

Očekuje se da će pomenuti zakoni naići na snažan otpor u Kongresu ali autori i pristalice zakona kažu da su želeli da bar pokrenu debatu o američkoj politici prema Kubi
0 komentar(a)
Kuba, Foto: Reuters
Kuba, Foto: Reuters
Ažurirano: 13.02.2015. 07:58h

Grupa američkih senatora uvela je u zakonsku proceduru nacrt o ukidanju trgovinskih sankcija Kubi koje su bile na snazi više od 50 godina.

Američki senatori iz obje stranke, Demokratske i Republikanske podnijeli su nacrt zakona koji predviđa ukidanje ranijih zakonskih odredbi kojima je Amerikancima bilo zabranjeno da posluju sa Kubom ali ne i onih koje se odnose na ljudska prava ili svojinu koja se potažuje od kubanske vlade, prenosi Rojters.

Nacrt zakona o okončanuju zakonskog ograničenja putovanja na Kubu je podnijet prošlog mjeseca.

Očekuje se da će pomenuti zakoni naići na snažan otpor u Kongresu ali autori i pristalice zakona kažu da su želeli da bar pokrenu debatu o američkoj politici prema Kubi.

Čak i ako ove mjere ne budu sada usvojene mogle bi kasnije ove godine biti uključene u širi zakon o aproprijacijama, navodi britanska agencija.

Glavni pokrovitelj danas predstavljenog zakona je senator Demokratske stranke Ejmi Klobušar, a među ko-sponzorima su republikansk senatori Džef Flejk i Majk Enci kao i demokratski senator Patrik Lihi i Ričard Darbin.

Bonus video: