Cijene nafte ponovo pale

Analitičari Citigroupa spustili su prognoze za cijene nafte i predviđaju da bi barel nafte mogao potonuti na samo 20 dolara
57 pregleda 6 komentar(a)
Norveška, nafta, Foto: Shutterstock
Norveška, nafta, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 10.02.2015. 15:19h

Cijene barela nafte ponovo su danas kliznule na međunarodnim tržištima, a glavni krivci za takav scenario su Citigroup i Međunarodna agencija za energetiku (IEA).

Na londonskom tržištu cijena barela pala je 44 centa u odnosu na prethodno zatvaranje, na 57,9 dolara. Na američkom tržištu barelom je trgovano po 84 centa nižoj cijeni, od 52,02 dolara, prenosi SEEbiz.

Tržišta je danas zakočila procjena IEA da bi zalihe nafte zemalja članica Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) sredinom godine mogle dosegnuti istorijsko visokih 2,83 milijardi barela.

Analitičari Citigroupa spustili su prognoze za cijene nafte i predviđaju da bi barel nafte mogao potonuti na samo 20 dolara.

Glavni Citigroup-ov analitičar za robna tržišta, Edward Morse, piše da uprkos padu potrošnje koja je podigla naftu u posljednjim sedmicama, proizvodnja nafte u SAD-u još raste.

Brazil i Rusija proizvode rekordne količine nafte, a Saudijska Arabija, Iran i Irak bore se da održe tržišni udio snižavanjem cijena za azijske kupce. Tržište je trenutno pretjerano snabdijeveno, a i uskladištene količine dostižu rekordne nivoe.

Cijene nafte dodatno je pritisnulo klizanje inflacije u Kini u januaru na najniži nivo u pet godina, podstičući zabrinutost za potražnju za naftom u drugoj svjetskoj ekonomiji.

"Ekonomska aktivnost usporava, naročito u teškoj industriji, i to neminovno pritiska cijene roba", konstatovao je direktor nezavisne konsultantske firme China Matters, Michal Meidan.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) na svojim internet stranicama objavila da je cijena barela referentne korpe njene nafte u ponedjeljak iznosila 53,58 dolara, što znači da je bila 22 centa viša nego prethodnog trgovinskog dana.

Bonus video: