SUSRET U MINHENU

Lavrov nakratko sreo Stoltenberga

"Podrška NATO-a vojnim operacijama Kijeva protiv pobunjenika uopšte ne doprinosi pronalasku mirnog rješenja duboke ukrajinske krize", rekao je Lavrov Stoltenbergu
0 komentar(a)
Sergej Lavrov, Foto: Reuters
Sergej Lavrov, Foto: Reuters
Ažurirano: 07.02.2015. 20:33h

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg i šef ruske diplomatije Sergej Lavrov razmijenili su nekoliko riječi u Minhenu, što je prvi susret na tom nivou između Rusije i Alijanse u posljednjih deset mjeseci, koliko traje konflikt u istočnoj Ukrajini.

Osuđujući pripajanje poluostrva Krim Rusiji, NATO je obustavio saradnju s Rusjom počekom aprila 2014. godine. Iako su kanali za dijalog teoretski otvoreni, odnosi između Alijanse i Moskve nikada nisu bili gori od kraja Hladnog rata.

"Podrška NATO-a vojnim operacijama Kijeva protiv pobunjenika uopšte ne doprinosi pronalasku mirnog rješenja duboke ukrajinske krize", rekao je Lavrov Stoltenbergu na međunarodnoj bezbjednosnoj konferenciji u Minhenu.

"Naglasio sam odgovornost Rusije u ovoj situaciji... jer Rusija podržava separatiste i ne poštuje pravila. Prekršila je teritorijalni integritet Ukrajine", rekao je Stoltenberg novinarima.

Generalni sekretar NATO podržao je u četvrtak jačanje prisustva Alijanse na istoku Evrope i stvaranje novih snaga od 5.000 ljudi i šest komandnih centara kao odgovor na "agresiju Rusije u Ukrajini".

"Objasnio sam Lavrovu koje će mjere NATO sprovesti jer je to direktan odgovor na ono što smo vidjeli u Ukrajini", dodao je Stoltenberg.

Lavrov je odgovorio da će mjere NATO-a na istoku Evrope "stvoriti dodatnu tenziju koja će izazvati sukob", dok je Stoltenberg naveo da su te mjere "srazmjerne i odbrambene".