On je zvanično najstariji muškarac na svijetu

Ovaj Japanac je 112. rođendan proslavio sa porodicom u bolnici. Svoje slobodne vrijeme starac i dalje najradije ispunjava učeći kaligrafsko pismo i baveći se sportovima koji uključuju igru sa loptom
0 komentar(a)
Sakari Momoi, Foto: Beta/AP
Sakari Momoi, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 06.02.2015. 10:43h

Nevjerovatni Sakari Momoi proslavio je 5. februara u Tokiju svoj 112. rođendan, čime je dodatno potvrdio prošle godine “zarađenu” titulu najstarijeg muškarca na svijetu.

Ovaj bivši profesor agrikulturne hemije rođen je 5. februara 1903. godine u Fukušimi, a danas živi u jednoj tokijskoj bolnici.

Prošle godine predstavnici Ginisove knjige rekorda dodijelili su mu priznanje za najstarijeg živog muškarca, kada je preminuo Njujorčanin Aleksandar Imič.

Momoi je rođen samo dan poslije Imiča, prenosi IBTimes. Godine 1928. oženio se djevojkom po imenu Tamiko, a njihov brak trajao je sve do njene smrti.

Ovaj Japanac je 112. rođendan proslavio sa porodicom u bolnici, kazao je njegov treći sin Hiro Momoi, koji ima 66 godina. Svoje slobodne vrijeme starac i dalje najradije ispunjava učeći kaligrafsko pismo i baveći se sportovima koji uključuju igru sa loptom.

Zanimljivo je da je (nezvanično) najstarija žena na planeti od ovog Japanca starija čak deceniju i po. Njeno ime je Leandra Bekera Lumbreras, ima 127 godina i živi u Meksiku, i o njoj vodi računa 20 unuka, čak 73 praunuka i 55 čukununuka.

Međutim, ona nije zvanično priznata kao najstarija osoba na svijetu, jer je tokom burnog života njena krštenica uništena. Meksičke vlasti angažovale su se kako bi krštenica sa preciznim datumom rođenja ponovo bila urađena.

Do tada titulu najstarije osobe na svijetu drži Japanka Misao Okava, koja ima 116 godina.

Bonus video: