Papa: Ne prikrivati pedofiliju u crkvi i iskorijeniti je

"Susret sa nekim ljudima koji su od sveštenika pretrpjeli seksualno zlostavljanje, dalo mi je mogućnost da budem direktan svjedok intenziteta njihove patnje, kao i čvrstine njegove vjere", dodao je papa Franjo
2 komentar(a)
Papa Franjo u Manili, Foto: Reuters
Papa Franjo u Manili, Foto: Reuters
Ažurirano: 05.02.2015. 14:49h

Papa Franjo uputio je danas pismo biskupima i katoličkim vjerskim liderima širom svijeta u kojem ih je pozvao da nikada više ne prikrivaju skandale u vezi sa pedofilijom u okviru te Crkve.

"Apsolutno nema mjesta u Crkvi za one koji zlostavljaju maloljetnike", poručio je papa, a prenijeli su italijanski mediji.

Porodice treba da znaju da Crkva ne štedi napore da sačuva njihovu djecu i imaju pravo da joj se okrenu sa punim povjerenjem, "jer je to sigurna kuća", poručio je on.

Papa je pozvao biskupe i sveštenike da se sastanu sa žrtvama zlostavljanja: "To je apsolutna dužnost svakog sveštenika".

On ih je pozvao i da ga podrže u naporima da se učini sve što je moguće kako bi se iz Crkve "iskorijenila bolest seksualnog zlostavljanja maloljetnika i otvorio put ka pomirenju i oporavku onih koji su bili zlostavljani".

"Susret sa nekim ljudima koji su od sveštenika pretrpjeli seksualno zlostavljanje, dalo mi je mogućnost da budem direktan svjedok intenziteta njihove patnje, kao i čvrstine njegove vjere", dodao je papa Franjo.

Bonus video: