Nieto pokreće istragu i o sebi

"Bilo je tvrdnji o mogućem sukobu interesa u mojoj vladi", rekao je Penja Nieto. "Shvatam da su te tvrdnje stvorile privid neke nepravilnosti koje u stvari nije bilo"
0 komentar(a)
Enrike Penja Nieto, Foto: Beta-AP
Enrike Penja Nieto, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 04.02.2015. 08:36h

Predsjednik Meksika će pokrenuti istragu da bi se provjerilo kako su on, njegova supruga i ministar finansija kupili kuće od firmi koje su radile za državu.

Enrike Penja Nieto je rekao da je zatražio od Odjeljenja za javnu upravu, zaduženog za suzbijanje korupcije, da istraži kupovinu kuća i postavio novog šefa tog odjeljenja da predvodi istragu čiji će rezultat ocijeniti grupa stručnjaka.

"Bilo je tvrdnji o mogućem sukobu interesa u mojoj vladi", rekao je Penja Nieto. "Shvatam da su te tvrdnje stvorile privid neke nepravilnosti koje u stvari nije bilo". Saopštenje predsjednika je izazvalo kritiku stručnjaka i analitičara koji su ocijenili da je "apsurdno" da predsjednik traži od svog podređenog koga je sam odabrao i postavio, da istraži njegovo postupanje. Kritičari kažu da to izgleda kao manevar koji omogućava Penji Nietu da kaže da ima istrage, a da se njome utvrdi da nije bilo sukoba interesa.

Kada je bio guverner federalne države Meksiko, 2005. godine, Penja Nieto je kupio kuću od preduzeća koje je pobjeđivalo na državnim konkursima. Sekretar za finansije Luis Videgarai i supruga Penje Nieta, Anhelika Rivera su kupili kuće od druge firme koja je takođe dobijala poslove za državu, a ta firma je tu kupovinu još i finansirala. Svo troje negira da je postupilo nepravilno.

Bonus video: